Dolejš (KSČM): Dobré nápady a skutečné problémy by v koši končit neměly

11.02.2014 16:22

Projev na 6. schůzi Poslanecké sněmovny dne 11. 2. 2014.

Dolejš (KSČM): Dobré nápady a skutečné problémy by v koši končit neměly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Děkuji za slovo, pane předsedo. Všichni se zaklínáme tím, že chceme pomoct ekonomice, dokonce i malým podnikatelům a živnostníkům, ale nějak nemůžeme najít společnou řeč v tom, jak. A já si myslím, že možná to je nejdůležitější. Ne kdo chytne nějakou čárku za to, že se snažil, ale co bude na výstupu. A to myslím asi zajímá nejvíc koneckonců i ty drobné podnikatele.

Když jsem slyšel úvodní slovo předkladatele a k tomu vyjádření pana zpravodaje, tak se nemohu ubránit jistým dotazům. A myslím si, že nalézt na ně odpověď lze určitým způsobem. Nestačí pouze říct - ano, pustíme to dál nebo naopak zamítneme a tím to celé skončí a budeme čekat, až moudrá vláda nás obšťastní něčím daleko více promyšleným. Ale řekněme si, kde nás tedy tlačí bota a jak to rozuzlit.

Já si nemyslím, že by snad bez ohledu na slova, která padala v předvolební kampani, měl někdo drobné podnikatele za parazity. To doufám, že už jsme si navzájem napříč celým politickým spektrem vysvětlili. Opravdu nejsou škodná. Ale je tento návrh skutečně tak razantně prorůstový? Nevzniknou nové komplikace, náklady na administraci? Je tady konzistence či naopak rozpor v právním řádu, v daňovém pořádku? To jsou ty otázky, které já jsem si kladl.

Samozřejmě, že návrh vychází ze směrnice Evropské unie. Ta umožňuje zavádět hotovostní účetnictví. Ale současně tady pan zpravodaj řekl, že ten způsob je - dokonce vyřkl i takový soud - neslučitelný. Je neslučitelný s jinou částí evropského a českého práva.

Takže já si jaksi nemohu pomoci, ale myslím, že by nebylo od věci, kdyby se na tomto návrhu, aniž by skončil v koši, protože dobré nápady a skutečné problémy by v koši končit neměli, ale aby se na něm ještě popracovalo. Já teď nejsem schopen posoudit, jestli větší riziko úniku daňových prostředků je v oblasti fiktivní fakturace, anebo v tom, že celý mechanismus hotovostního účetnictví bude zneužíván.

Když to celé shrnu, nechci vás tedy dlouho obtěžovat, ale už vyřčené obavy jsou závažné, úmysly zpravodajů jsou nejenom bohulibé, ale i konkrétně formulované, tak se vypořádejme s těmi střety, s těmi rozdíly v pracovním pořádku a z toho logicky vyplývá i jednoduchý závěr, který alternuje to, co řekl pan zpravodaj, tedy ten celou věc chce odmítnout, tedy česky řečeno zamítnout v prvním čtení. Já bych navrhl vrátit to předkladatelům k přepracování a věřím, že jsou schopni nalézt společnou řeč nejenom ve svém stranickém klubu, ale i napříč politickým spektrem. Děkuji za pozornost. (Potlesk KSČM.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…