Dolejš (KSČM): Důchodci jako oběť koaličních kompromisů? Slabá náplast

14.06.2015 6:32

Ministr Babiš prosadil, že senioři nedostanou v příštím roce mimořádnou valorizaci 200 korun, ale jen stovku, kterou ukládá zákon. 600 korun jednorázového vánočního příspěvku se do valorizace nezapočítá a je to slabá náplast na předchozí propad penzí

Dolejš (KSČM): Důchodci jako oběť koaličních kompromisů? Slabá náplast
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místropředseda KSČM Jiří Dolejš

Ekonomická krize v uplynulých letech přinesla ztrátu kupní síly českých penzistů. V roce 2012 přistoupila vláda Petra Nečase dokonce na 3 roky ke snížení zákonné valorizace důchodů. Ušetřila tak v letech 2013 a 2014 na 40 miliard korun.

Z pohledu seniorů bylo tedy možné ocenit to, že současná vláda ukončila tuto sníženou valorizaci o rok dříve.  V roce 2015 pak ještě mimořádně navýšila důchody i přes nízkou inflaci.  Kompenzace předchozího propadu hodnoty penzí to byla ale jenom částečná.

Další mimořádná valorizace v roce 2016 to mohla napravit, ale to začalo blokovat především hnutí ANO a to přesto, že ekonomika dnes přechází k vyšším tempům růstu. Ministr Babiš odmítl přidat penzistům  více než 3,5  miliardy korun na  zákonnou valorizace.

ČSSD preferovala na rok 2016 valorizaci alespoň o 200,- Kč což by znamenalo další část  kompenzace předchozí ztráty od roku 2010. Rada seniorů mluví alespoň o 339,- Kč. Ministr financí Andrej Babiš ale oznámil, že  v příštím roce nepřistoupí ani na návrh MPSV..

Vládní koalice se nakonec kompromisně dohodla že vyplatí koncem letošního roku všem důchodcům alespoň jednorázový paušální vánoční příspěvek 600 korun. Valorizace se však v příštím roce nezvýší, zůstane jen povinné zvýšení o inflaci a třetinu růstu reálných mezd. 

Vláda ušetří na důchodcích požadovaných 3-7 miliard na kompenzaci. Křivda z Nečasových a Kalouskových časů ale nebude napravena a ztráta na kupní síle důchodů zůstane trvalá..Lze hovořit o triku vládní koalice, kterým chtějí umlčet kritiku seniorů. S takovým nedostatečným postupem se ale těžko mohou důchodci spokojit.

V milionovém rozpočty by se částka kolem 05% výdajů mohla najít. Bez mimořádné kompenzace propadu  a bez úpravy valorizačního schématu zohledňující lépe životní náklady seniorů se takto bude  dál zvyšovat rozdíl mezi mzdou a důchodem. Andrej Babiš svým kompromisem umlčel koaliční partnery, ale problém zůstal.

Pár stovek pod stromeček samozřejmě důchodce přivítá. Systémové řešeníse ale nekoná. 1,7 milionu důchodcovských domácností se bude i nadále řadit mezi sociálně ohrožené skupiny. Vyšší valorizace by samozřejmě znamenala  další nároky na výplaty z penzijního účtu. Zjevně ale penzisté nejsou skutečnou prioritou současné vlády. 

A nabízí se otázka, jak to Andrej Babiš myslel, když zmínil svou představu o stabilizaci penzijního účtu při náhradovém poměru  30%  (poměr průměrného důchodu a průměrné mzdy).  To by totiž znamenalo pokles o čtvrtinu oproti současnému stavu. To by už důchodci skutečně asi museli do ulic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Výborný: Budeme tyto věci mít pod kontrolou

19:02 Ministr Výborný: Budeme tyto věci mít pod kontrolou

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…