Doubrava: Žijeme několik životů, Rusnok není výjimkou

11.12.2013 10:39

O uplynulém víkendu jsem si opět znovu uvědomil, že žijeme několik životů zároveň.

Doubrava: Žijeme několik životů, Rusnok není výjimkou
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Jaroslav Doubrava ze sdružení Severočeši.cz

Co říkáme v rodině, většině lidí neřekneme, jenom pár kamarádům, s kolegy v práci se bavíme jinak neformálně, než pokud máte promluvit oficiálně jako zástupce firmy či instituce.

V situaci neformálního povídání byl zastižen poblíž mikrofonu končící premiér Rusnok s končícím ministrem miniaturní armády Pickem. Někteří se teď tím baví, jiní moralizují a odsuzují to, co si říkali Rusnok a Pickem ve sněmovně. Tento záznam lze nazvat cíleným šmírováním. Zneužitím zapnutého mikrofonu. Je to totéž jako šmírování rozhovoru u mušle na pánském záchodě, nebo naslouchání tomu, co říkají dva tři, když spolu kouří kolem popelníku.

Jednalo se o to, že Jiří Rusnok doufal, že nebude muset letět do Jihoafrické republiky na pohřeb Nelsona Mandely: „…já se úplně třepu, abych tam nemusel jet,“ povzdychl si. Bylo to řečeno v hovorovém jazyce, v hovoru se objevovalo nejužívanější hovorové slovo v českém jazyce – vole. Šlo o kamarádské uvolněné povídání kolegů.

Podobně si občas politik nevšimne, že je zapnutý mikrofon, a řekne nějakou poznámku od plic, jen tak, mezi čtyřma očima. Např. Američan Bush při volební kampani v roce 2000 zašeptal jinému Američanovi (jmenoval se Cheyny) o reportérovi z New York Times, že reportér je "opravdu velký zmrd".

Rusnok neřekl nic jiného, než že to je příšerná otrava letět spoustu hodin na formální obřad vysloužilému, byť uznávanému a váženému, politikovi jenom proto, že umřel. Oficiálně se to ale neříká. Oficiálně se napíše soustrastný dopis, ocení se zásluhy. Ve skutečnosti je to zcela formální, lhostejné, ale oficiální a důstojné.

Šmíráci zachytili a pustili do světa jenom to, co se šeptá. Co se prostě veřejně neříká. Podobně tajné (utajeně šeptané) byly depeše amerického velvyslanectví v Praze o tom, jak servilní, nudné a nekompetentní jsou české pravicové politické nuly, které Američanům zobou z ruky. Jsem velmi smutný z toho, co jsme to za národ. Není snad jiný, který by dokázal tak ubližovat a hanit sebe sama, jako jsme my. Výše uvedené to jen potvrzuje.

Jaroslav Doubrava, senátor PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Doubrava

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Ať se každý cítí, jak chce, třeba jako letadlo

9:15 Senátorka Kovářová: Ať se každý cítí, jak chce, třeba jako letadlo

Reakce na svém veřejném facebookovém profilu na rozhodnutí Ústavního soudu