Drápalová (SZ): Odbory žádají od státu likvidaci domovů tisíců lidí

24.01.2015 14:18

Strana zelených upozorňuje, že kladné stanovisko odborů k prolomení územních limitů těžby hnědého uhlí je nebezpečným úspěchem uhelné lobby.

Drápalová (SZ): Odbory žádají od státu likvidaci domovů tisíců lidí
Foto: Archiv JD
Popisek: Jana Drápalová, předsedkyně Strany zelených

Tripartita by si proto měla uvědomit, že prolomení limitů řeší problémy s nezaměstnaností jen velmi krátkodobě. Dlouhodobě znamená větší strukturální problémy, vedoucí ve svém důsledku k ještě větší nezaměstnanosti mladé generace a vylidňování regionu.

Prolomení těžebních limitů je podle SZ ekonomická úvaha 19. století. Strana zelených dlouhodobě nabízí efektivnější řešení nezaměstnanosti například investicemi do obnovitelných zdrojů energie a do vzdělávání. Dlouhodobě udržitelný rozvoj Ústeckého kraje a zlepšování kvality života místních obyvatel je se zájmy těžařských firem v ostrém rozporu. Strana zelených je přesvědčena, že stát nemá řešit lokální nezaměstnanost na úkor sociálních tragédií a kulturního i přírodního barbarství.

"Vláda musí podporovat vznik nových pracovních míst v oborech, jako jsou úspory energií, modernizace budov, nové technologie, a ne za obrovských celospolečenských nákladů držet nad vodou nekonkurenceschopná odvětví," uvádí Jana Drápalová, 1. místopředsedkyně SZ.

"Limity těžby byly prvním polistopadovým procitnutím rodící se české demokracie a zachránily severní Čechy před devastací. Pokud Sobotka s Babišem přistoupí na prolomení limitů, naváží tak na destruktivní politiku normalizačních komunistů z osmdesátých let," odmítá prolomení limitů těžby Petr Štěpánek, který proti devastaci severních Čech povrchovou těžbou vystupoval aktivně již v osmdesátých letech minulého století v undergroundové Ekologické společnosti. Její spoluzakladatel Ivan Dejmal prosadil těžební limity jako ministr životního prostředí v první polistopadové vládě.

"V neposlední řadě by došlo ke ztrátě mnoha pracovních míst. Zanikla by pracovní místa v Horním Jiřetíně, v hlubinné těžbě, ale samozřejmě by postupně zaniklo také několik tisíc pracovních míst v areálu Unipetrolu, který zaměstnává velké množství lidí z Litvínova," uvedl Vladimír Buřt, starosta Horního Jiřetína.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…