Drápalová (SZ): Zákon o referendu je jen odškrtnutou položkou v seznamu slibů

13.07.2015 21:50

Vládní návrh zákona o celostátním referendu podle Strany zelených (SZ) ke zlepšení demokracie v Česku nepřispěje. K vyhlášení referenda totiž bude nutné nasbírat 250.000 podpisů, což jsou zhruba tři procenta všech občanů s právem volit. Podle zelených by se měl počet potřebných podpisů odvíjet od účasti ve volbách.

Drápalová (SZ): Zákon o referendu  je jen odškrtnutou položkou v seznamu slibů
Foto: Archiv JD
Popisek: Jana Drápalová, předsedkyně Strany zelených

Zelení také odmítají, aby pro platnost referenda byla vyžadována účast minimálně čtvrtiny voličů, když pro zvolení senátora v mnohých případech v minulosti stačila účast asi 10 procent voličů.

"Zákon o referendu, který dnes přijala vláda, je jen odškrtnutou položkou v seznamu slibů, ale ke zlepšení demokracie nijak nepřispěje. Nutnost nasbírat 250 000 podpisů občanů pod návrh na konání referenda, tj. téměř 3 % všech občanů s právem volit, tomu účinně brání. V osmimilionovém Švýcarsku přitom dostačuje 50 000 podpisů," uvádí Jana Drápalová, předsedkyně Strany zelených.

Zelení nabízejí úplně jiný přístup a navrhují řadu konkrétních změn, které by zavedly účinné celostátní referendum a vyřešily by i mnoho problémů současné úpravy místních referend, včetně umožnění sbírat podpisy elektronicky.

“Namísto konkrétních čísel navrhujeme, aby se po vzoru Kalifornie zavedl dynamicky se měnící počet potřebných podpisů, který bude vycházet z počtu občanů, kteří se zúčastnili posledních místně příslušných voleb,” uvádí Michal Berg, člen předsednictva Strany zelených. U celostátního referenda by to bylo 1,5 % voličů, tedy cca 75 000 podpisů.

Pro elektronický sběr podpisů navíc už v Česku existuje fungující a platný postup. Využívá jej tzv. Evropská občanská iniciativa, což je oficiální nástroj Evropské unie, který umožňuje sbírat podpisy pod petice prostřednictvím internetu.

"Tento nástroj nejen, že zpřístupní petice širšímu okruhu občanů, ale také zamezí nedůstojnému dohadování o platnosti podpisů, jako jsme tomu byli svědky u petic pro přímou volbu prezidenta nebo u mnoha místních referend," doplňuje Michal Berg.

V neposlední řadě navrhuje SZ aby rozhodnutí v referendu bylo platné a závazné při jakékoli účasti, podobně jako je tomu u klasických voleb. Zatímco například někteří senátoři získali svůj mandát při účasti pouze 10% voličů a nikdo jej nezpochybňuje, u referenda je vyžadována účast 25% a u místního dokonce 35% voličů. Stejně jako Ústava nezná nutnost minimální účasti u voleb, neměla by být podle Strany zelených zavedena ani u referenda.

Kompletní seznam připomínek SZ k zákonu o referendu je dostupný na webu zelených na http://www.zeleni.cz/referenda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…