Dryml: Nejhorší, co děláme pro řešení romské otázky, je takzvaná pozitivní diskriminace

27.11.2013 13:59

Projev na 16. schůzi Senátu dne 27. 11. 2013

Dryml: Nejhorší, co děláme pro řešení romské otázky, je takzvaná pozitivní diskriminace
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Vladimír Dryml

Pane předsedo, pane ministře, kolegyně a kolegové. Všichni víme, že romská otázka je veliký problém nejen v Evropě, ale i v České republice. Nebudeme si nic namlouvat, že je to mnohdy těžko řešitelný problém. Integrace znamená, že k tomu musí být dva, ne jenom, že stát se bude o něco snažit, ale musí být také druhá strana, která to chce! A mnohdy vidíme, že tomu tak není! Problém romské otázky je také v drobné kriminalitě, která znesnadňuje život větší části dalšího obyvatelstva, která je přehlížena, která se možná nedostává ani do statistik a je to o nedodržování zákonů! Proto někteří z nás mluví o nepřizpůsobivých jedincích. Neplatí to jenom pro Romy, platí to obecně pro ty, kteří nechtějí dodržovat pravidla, která si společnost přijala! A v tom je další problém.

Jaká diskriminace a vyloučení ze společnosti? Já se domnívám, že nejhorší, co děláme pro řešení romské otázky, je takzvaná pozitivní diskriminace! Jde o to, když preferujeme jednu skupinu na úkor ostatní společnosti! Místo toho, abychom zajistili všem jednoznačně jasný a rovný přístup tak, jak nám to zaručuje Ústava – a to se týká i finančních prostředků, vážený pane ministře! Byl byste ochoten, a řekl, kolik dává Česká republika ročně, kolik miliard dává na řešení romské otázky? A případně, kolik dává na řešení jiných otázek, třeba v některých jiných věcech?

To jsou věci, které vzbuzují mezi českou společností a mezi českými občany právě určitou nevraživost. Protože, když rovný přístup, tak má být rovný přístup i v této záležitosti, i v záležitostech finančních! A bohužel tomu tak není!

Evropská unie nám tady předkládá některá fakta, přitom dobře víme, že problémy ve Francii, Anglii, Itálii i jinde se neřeší. Ostatně Kanada, kanadská víza také dobře víme, čím to bylo vyvoláno. Přístup ke vzdělání – byl bych velmi rád, kdyby nám řekli sociální inženýři z EU, jak donutit romské rodiny, aby posílaly své děti do škol. Jak je donutit k tomu, aby vyšly z 9. třídy. Bohužel s tím asi ani Evropská unie ani my nic nedokážeme.

Přístup k zaměstnání – uvědomme si, že u nás je poměrně vysoká nezaměstnanost a možná, že se bude ještě zvyšovat – a tady se říká, že by se mělo jisté skupině obyvatel, nevím podle čeho, a jak se to rozvrhne, že by se měly dát nějaké vyšší výhody. Myslím si, že to není dobrá cesta.

V oblasti přístupu ke zdravotní péči se domnívám, že v ČR je rovný přístup zajištěn všem obyvatelům naší republiky.

A nerozumím tomu, proč by se pro určitou skupinu lidí měly provádět bezplatné očkovací programy. A přístup k bydlení – dobře víme, jak se vybydlují i sociální byty. Ano, toto je holá pravda, nezastírejme si to, že tomu tak není. Jsou to velké problémy.

Proto jsem velmi rád a chtěl bych poděkovat panu ministerskému předsedu za střízlivý postup a v pozici České republiky, které zaujala v této záležitosti. Velmi rád kvituji i bod II – II.5 písm. c), protože rozdělovat občany na základě etnického původu, to snad Evropská unie nemyslí vážně. A zavádění tábořišť, to asi zavádět nebudeme, protože ono kočování bylo možná zrušeno ještě před druhou světovou válkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: senat.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…