Dudíková (KDU-ČSL): Komu vadí zeleň?

25.09.2022 20:14 | Komentář

Řečeno slovy klasika české literatury Bohumila Hrabala – „neuvěřitelné se stalo skutkem“. V době, kdy bojujeme s globálním oteplováním, kdy celá společnost i jednotlivá města přijímají adaptační strategii na změny klimatu, kdy stále sílí volání po zachování alespoň zbytků zeleně v lidských sídlech, se najde někdo, komu zeleň vadí.

Dudíková (KDU-ČSL): Komu vadí zeleň?
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Nevěříte? Bohužel, není to Apríl ani Silvestr, ale smutná pravda. O to smutnější, že tím „někým“ není nikdo jiný, než vážená instituce – Národní památkový ústav v Telči.

Už možná tušíte, že řeč bude o druhém největším městě Vysočiny, o Třebíči. Rozsáhlá revitalizace zdejšího Karlova náměstí se pomalu chýlí ke konci. Jedno z největších náměstí v České republice tak brzy začne sloužit svým občanům v celé své kráse. Ve snaze oživit centrum a co nejvíce zpříjemnit pobyt lidí na něm zde město vysadilo, oproti původnímu plánu, o deset stromů navíc. Dobrá zpráva? Omyl! Tento „prohřešek“ nejen že slovutným památkářům vadil, ale na jejich podnět má připravit Třebíč o tři čtvrtě milionovou dotaci z Ministerstva kultury na regeneraci objektů v památkové zóně města. A zdůvodnění tohoto verdiktu? Není prý historicky doloženo, že zde v minulosti tolik stromů bylo. Dolní stranu náměstí, za jehož historický ráz památkáři tak usilovně bojují, protíná silnice s asfaltovým povrchem.

Nemohu se ubránit otázce: Kde našel památkový ústav doklad, že zde v minulosti asfaltová vozovka byla?

Marie Dudíková (KDU-ČSL), zastupitelka Kraje Vysočina

Zdroj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.