Emmerová (ČSSD): Tolerance alkoholu u cyklistů může výhledově přinést nižší sankce za alkohol u řidičů

02.09.2016 10:12

V diskuzi v Senátu jsem osobně doporučila, aby řidiči jakéhokoliv typu vozidla užívali testování dechovou zkouškou, přičemž v dopravě motoristů trvá nadále nulová tolerance.

Emmerová (ČSSD): Tolerance alkoholu u cyklistů může výhledově přinést nižší sankce za alkohol u řidičů
Foto: ČSSD
Popisek: Milada Emmerová

Návrh novely zákona o silničním provozu byl podán skupinou senátorů spolu s hlavním iniciátorem, a to místopředsedou Senátu Zdeňkem Škromachem. Zdůvodnění tohoto návrhu mi připadá zcela přiléhavé, poněvadž se jedná o situaci, která se často děje u cyklistů na vinařských stezkách jižní Moravy. V návrhu zákona je jednak uveden limit 0.8 promile, jednak jsou vymezeny komunikace, kde lze požití alkoholu v daném limitu tolerovat. Jde o zmíněné stezky, ale i o komunikace nižšího řádu. Samozřejmě, že se návrh týká i jiných občanů v ČR, kteří požívají jiný typ nízkoalkoholického nápoje, např. pivo. Důležitým limitem je i zákaz přepravy dětí, což je velmi důležitou podmínkou. 

Je prokázáno vědeckými výzkumy, že narušení chování člověka představuje hladina větší než 1 promile, kdy je zřetelně prodloužen reakční čas a psychomotorické reakce, přičemž prvotní je porucha motoriky. V diskuzi v Senátu jsem osobně doporučila, aby řidiči jakéhokoliv typu vozidla užívali testování dechovou zkouškou, přičemž v dopravě motoristů trvá nadále nulová tolerance. Naši řidiči motorových vozidel jsou totiž velmi neukáznění a často bezohlední, aniž by požili alkohol anebo drogy. U majitelů „chytrých telefonů“ je možné využit speciálního programu, kdy po zadání nutných údajů lze obdržet informaci o stupni opilosti a o přesném časovém údaji, kdy je možno s motorovým vozidlem vyjet…

Pokud se tato novela osvědčí, resp. nebudou se dít nehody cyklistů na vymezených komunikacích, je i možné, že se otevře cesta i pro méně přísnou směrnici k řidičům motorových vozidel. Je plánováno, že bude uspořádán společný seminář pro senátory, poslance, odbornou veřejnost a výrobce alkoholických nápojů, kde se řada připomínek vyjasní. Novelu bude také projednávat poslanecká sněmovna a je i možné, že bude horní limit pro promile v dechu snížen na přijatelnější hodnotu 0,5 promile.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.