Europoslanec La Via: Evropa je odhodlána plnit Pařížskou klimatickou dohodu

19.11.2016 10:59

Odborníci, diplomaté a světoví lídři strávili uplynulé dva týdny na jednáních COP 22 v Marrákeši, aby se dohodli, jak začít provádět celosvětově závaznou dohodu o klimatu z Paříže. Včera podpořilo více než 200 zemí světa závěrečné prohlášení, které uplatňování klimatických závazků charakterizuje jako „naléhavou povinnost“. Evropský parlament v Maroku zastupovala dvanáctičlenná delegace. Jejího lídra, italského lidovce Giovanniho La Via, jsme požádali o zhodnocení výsledků konference a role EP.

Europoslanec La Via: Evropa je odhodlána plnit Pařížskou klimatickou dohodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedací sál Evropského parlamentu

Jak se konference v Marrákeši liší od konference v Paříži?

Na konferenci v Paříži jsme jednali o hlavních cílech a obecných zásadách boje proti klimatickým změnám. Na konferenci v Marrákeši jsme pracovali na jejich realizaci a domlouvali se na tom, jak převést závazky do konkrétních opatření.

Jaká byla hlavní témata jednání v Marrákeši?

Financování boje proti změnám klimatu; zejména s ohledem na africké země. Rozvojové země chtějí mít právem jistotu, že dostanou peníze, které potřebují, aby se přizpůsobily důsledkům změn klimatu. Na druhé straně to nemohou financovat pouze veřejné zdroje.

Co bylo cílem delegace Parlamentu na jednáních COP22?

Udržet důvěry v celý proces. Vidím ta jednání prizmatem budování důvěry. Byli jsme tam znovu potvrdit, že EU uskuteční své závazky, ať se děje, co se děje.

Jaký je největší úspěch letošní klimatické konference?

Je to prohlášení Marrakesh Action Proclamation, které potvrzuje vůli všech zemí bojovat proti změnám klimatu a podporovat udržitelný rozvoj.

Na čem teď už Parlament pracuje, aby zajistil uplatňování Pařížské dohody?

Příští měsíc budeme hlasovat o reformě systému EU pro obchodování s emisemi (ETS). Brzy začneme pracovat na snižování emisí v jednotlivých členských státech prostřednictvím legislativy pro takzvané sdílení úsilí a také na předpisech týkajících se využívání půdy, změn ve využívání půdy a lesnictví.

Jak daleko pokročila EU při provádění Pařížské dohody?

Jsme na dobré cestě realizovat náš původní závazek do roku 2030, a zřejmě se nám podaří jít ještě nad rámec cíle snížit emise o 20% do roku 2020.

Co může být pro EU nejobtížnější?

Udržet a upevnit důvěru, která umožnila skoro dvěma stům zemím světa, aby přijaly společné prohlášení v Marrákeši. Proto je tak důležité, že jsme opět potvrdil, že i přes mnohé politické nejistoty je EU odhodlána plnit své závazky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.