Europoslanec Ransdorf: Klikaté cestičky

27.12.2015 10:02

Řada publicistů psala o tom, že tyto dvě země jsou v něčem spojeny. Situace v Sýrii a migrantská krize odsunuly dění na Ukrajině na vedlejší kolej. Ruské vedení získává v Sýrii ve vztahu k Západu body, o které přišlo kvůli Ukrajině a oddělení Krymu.

Europoslanec Ransdorf: Klikaté cestičky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloslav Ransdorf

Na nedávné prodejní výstavě zbraní v Kyjevě patřila mezi prominentní návštěvníky delegace Kataru, která zakoupila protiletadlový systém Pečora. Konečným uživatelem tohoto systému má být podle médií Islámský stát. V celé záležitosti se objevila i turecká stopa a na internetu kolují kopie dokumentů kontraktu.

Turecká stopa je přítomná na Ukrajině i v podobě podpory krymskotatarských aktivistů, které Turci využívají proti Rusům. Čtenáři si jistě vzpomenou na listopadové přerušení dodávek elektřiny na Krym, které ale postihlo i dvě oblasti Ukrajiny. Bez proudu se ocitlo mnoho set ukrajinských obcí (podle některých údajů až 1400!). Jedním z organizátorů této energetické blokády Krymu byl Lenur Islamov.

Islamov oznámil, že Erdoganovo Turecko bude podporovat vznik batalionu Noman Čelebidžichan. Tento dobrovolnický útvar o plánovaném počtu 560 mužů bude údajně pomáhat kontrole hranic a do 15. 1. 2016 má obdržet příslušné číslo útvaru. Lenur Islamov prohlásil, že k energetické blokádě by měla přibýt blokáda potravinová, během níž by malé záškodnické lodě napadaly plavidla, dopravující na poloostrov potravinové zboží. Islamov řekl i to, že existují i jiné účinné metody, jak poškodit Krym a jeho ekonomiku. O tom všem promluvil v rozhovoru pro Oděsské krizové medální centrum.Krymská prokurátorka Natalija Poklonskaja sdělila, že Lenur Islamov byl v souvislosti s listopadovým přerušením dodávek elektřiny obviněn ze sabotáže.

Erdogan chce Rusům zkomplikovat život

Ukrajina jistě není tak bezmocná, aby neměla sílu kontrolovat území, ve kterých funguje její správa. Spíš mlčky toleruje protiruské kroky krymskotatarských aktivistů na ukrajinském území.

Na Krymu jsem byl a vím, že krymské vedení dělá vše pro uspokojení požadavků a potřeb Tatarů (např. jazykový zákon ze září i zákon o vzdělání z června roku 2015). Erdogan podporou skupin krymskotatarských aktivistů pokračuje v konfrontační linii vůči Ruské federaci. Rusové byli přinuceni urychleně položit první dva kabely pro zásobování Krymu elektřinou a v instalaci dalších se pokračuje. Pokud jde o potravinovou blokádu, sami ukrajinští výrobci jsou s ní nespokojení, protože je připravuje o trh, kde byli doma.

Erdogan chce Rusům zkomplikovat život, hodně tím ale riskuje, a pokud by se rozhořel kurdský problém, Turecko by mohlo následovat neblahý osud Sýrie. Ve svém vyostřování situace Erdogan možná kalkuluje i s tím, že ochlazení ekonomické spolupráce Ruska a Turecka (a Erdogan zcela nedávno mluvil o tom, že vzájemná výměna by měla překročit sto milionů dolarů) se dotkne zejména muslimských oblastí Ruské federace, třeba Tatarstánu. Na podobné dotazy odpovídal nedávno na své tiskové konferenci i Vladimír Putin. Další uprchlickou vlnu by ale už turecké služby těžko spoluorganizovaly. Erdogan ve svém křesle nemusí být neotřesitelný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…