Europoslanec Zdechovský: Pátý blok v Dukovanech je pro region i ČR zásadní

03.10.2014 21:01

Europoslanec Tomáš Zdechovský se v pátek 3. října setkal s vedením Jaderné elektrárny Dukovany a předsedou Energetického Třebíčska Vítězslavem Jonášem. Řešili současný stav jaderné energetiky v Evropě a také otázku budoucnosti Dukovan a především výstavby pátého bloku.

Europoslanec Zdechovský: Pátý blok v Dukovanech je pro region i ČR zásadní
Foto: Mgr. Tomáš Zdechovský
Popisek: Mgr. Tomáš Zdechovský

„Jaderná elektrárna Dukovany zaměstnává tisíce lidí, region se maximálně přizpůsobil provozu elektrárny. Je nemyslitelné, aby tito lidé a firmy přišli o práci. Považuji za logické prodlužení životnosti stávajících bloků současně se zahájením výstavby pátého bloku,“ prohlásil europoslanec Zdechovský a dodává, že Jaderná elektrárna Dukovany patří k nejbezpečněji provozovaným elektrárnám na světě, což si Evropská unie dobře uvědomuje.

Do elektrárny má vstup 4 054 zaměstnanců, z toho je 2 921 zaměstnanců dodavatelských firem a 1 133 zaměstnanců ČEZ. Celkem se na provozu a nových investicích podílí 60 firem a 2 000 živnostníků.

EU schválila výstavbu jaderné elektrárny v Británii. Česko rozhodnutí podpořilo

Evropská unie schválila podporu Velké Británii ve výstavbě jaderné elektrárny Hinkley Point C. Ta by měla být uvedena do provozu v roce 2023 a měla by pokrýt zhruba 7 % britské energetické produkce. Británie požadovala po Evropské komisi udělení výjimky. Nová jaderná elektrárna bude totiž mít garantovanou cenu elektřiny. Právě z tohoto důvodu bylo zapotřebí schválení výstavby Evropskou komisí.

Energetické Třebíčsko a sdružení obcí ve 20 km pásu kolem Jaderné elektrárny Dukovany s názvem Energoregion 2020 podpořilo na jaře Velkou Británii u Evropské komise. Jsou si totiž vědomi, že v případě garantované výkupní ceny elektřiny bude Česká republika potřebovat udělení stejné výjimky od Evropské komise.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Zdechovský - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu