Europoslankyně Šojdrová: Rozdíly mezi ženami a muži jsou v podnikatelském profesním životě stále zjevné

25.01.2016 19:04

Příspěvek do rozpravy na lednovém plenárním zasedání europarlamentu ve Štrasburku, ke zprávě "Vnější faktory, které jsou překážkou podnikání žen v Evropě":

Europoslankyně Šojdrová: Rozdíly mezi ženami a muži jsou v podnikatelském profesním životě stále zjevné
Foto: Daniela Černá
Popisek: Michaela Šojdrová

Podpořila jsem zprávu své kolegyně z PPE Barbary Matery o vnějších faktorech, které jsou překážkou podnikání žen v Evropě. Toto téma je mi blízké jako člence Výboru pro práva žen, ale také coby zpravodajce Evropského parlamentu k podpoře podnikání mladých prostřednictvím vzdělávání. Zpráva je relevantní, neboť rozdíly mezi ženami a muži jsou v podnikatelském profesním životě stále zjevné: ze všech občanů EU-28, kteří v roce 2012 vykonávali samostatnou výdělečnou činnost, jen 31 % tvořily ženy.

Zpráva identifikuje řadu překážek, které brání tomu, aby ženy v Evropě více podnikaly. Patří mezi ně například přístup k financování, kde zpráva navrhuje určitá zlepšení. Při hlasování jsem podpořila návrhy, které by znamenaly zlepšení zprávy ve smyslu respektování subsidiarity a nezasahování do detailů chování, které jsou z úrovně EU absurdní.

Patří sem např. výzva, aby se muži více účastnili domácích prací, či doporučení, aby Komise zavedla genderové kvóty u všech forem cílené podpory podnikání. Zprávu jsem podpořila i přes těchto několik detailů, které nejsou závazné, protože považuji za důležitější, aby z úrovně Evropského parlamentu zazněl signál podporující iniciativu žen a zvýšenou citlivost vůči překážkám, které ženám brání v lepším sladění rodinného a profesního života.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.