Exner (STAN): Jen drobné z EU? Opak je pravdou

17.04.2022 13:44 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k politice Evropské unie.

Exner (STAN): Jen drobné z EU? Opak je pravdou
Foto: STAN
Popisek: Martin Exner

I díky evropským penězům chudší východní regiony dohánějí ty bohatší západní. Občas se nám může zdát, že jde snad jen o nějaké drobné, ale opak je pravdou – v letech 2014-2020 tvořila evropská politika soudržnosti ekvivalent 52 % celkových veřejných investic!

Nelze si ale malovat vše růžově, ač se situace zlepšuje, rozdíly mezi regiony jsou stále velké a má to dopady na životy lidí. Méně rozvinuté regiony se kvůli menším zdravotnickým kapacitám potýkaly s vyšším nárůstem úmrtnosti kvůli COVID-19. Zde sice evropské peníze pomohly, ale řešit rozdíly v úrovni regionů je třeba řešit dlouhodobě. Dalším problémem, se kterým se ty chudé potýkají více než bohaté, je znečištění vzduchu a vody. Jen znečištění vzduchu jemnými částicemi vedlo k odhadovaným 400 000 úmrtím ročně! A lidé z východních regionů trpí mnohem více.

EU se také snaží pomáhat bojem s chudobou zaměřeným na chudší regiony. I když počet lidí ohrožených chudobou a sociálním vyloučením klesl v letech 2012 až 2019 o 17 milionů, kvůli pandemii se toto číslo zase zvýšilo o 5 milionů – a to jen v roce 2020.

Celkově se v EU zlepšuje i správa věcí veřejných, ale asi nás nepřekvapí, že mezi členskými státy stále panují velké rozdíly. Sice se ve všech zlepšilo podnikatelské prostředí, ale v některých došlo ke zhoršení právního státu. EU sice má mechanismy, jak proti tomuto bojovat, ale je otázkou, jestli jsou dost silné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

16:21 Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdí…