Exner (STAN): Válka bude trvat, dokud se Rusko nezmění

20.03.2022 19:38 | Ze sítí

Informace na facebookovém profilu k projevu na jednání zástupců parlamentů členských zemí OECD

Exner (STAN): Válka bude trvat, dokud se Rusko nezmění
Foto: STAN
Popisek: Martin Exner

Mluvil jsem za ČR na OECD Global Parliamentary Network v Paříži. Je to jednání zástupců parlamentů členských zemí Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj - OECD. Mluvil jsem o tom, že Putinova válka je "černá labuť", která změnila vše. Není to jen válka proti Ukrajině, ale válka proti hodnotám demokratických zemí. Tato válka bude trvat, dokud se Rusko nezmění a nebude vyznávat tytéž hodnoty.

Nevíme, kdy a jak válka skončí, za jakou cenu a s jakým výsledkem. Řekl jsem, že podporujeme opatření na rychlé omezení a postupné ukončení závislosti na ruské ropě a plynu. Je to příležitost urychlit Green Deal. Za Česko vidíme za vhodné využít jadernou energetiku k překlenutí období k plně zelené energetice. Česko udělalo chybu, když zrušilo tendr na dostavbu Temelína. Nyní se rozjíždí tendr na dostavbu dvou bloků v Dukovanech.

Myslím, že Německo, Belgie a další státy by měly prodloužit provoz všech jaderných elekráren, aby mohly už na příští zimu častečně nahradit vytápění plynem. Upozornil jsem, že Česko i ostatní státy mají ovládání systémů elektráren, vodáren i další infrastruktury přes internet a to je velmi zranitelné kybernetickými útoky. Naproti tomu Rusko si vybudovalo uzavřené systémy.

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69687 lidí

Kybernetické útoky na infrastrukturu se dají očekávat. Energie a obzvlášť elektřina jsou krví nejen ekonomiky, ale i každé domácnosti, a především komunikace - bez elektřiny nejde internet, telefon, televize, rádio. Co tedy nyní dělat?

Napřed musíme vítězně ukončit válku na Ukrajině. Vede se tam zbraněmi, tak tam musíme dodávat zbraně, peníze a samozřejmě humanitární pomoc. Musíme se důstojně postarat o uprchlíky. Musíme izolovat Rusko politicky i ekonomicky a dokud se nezmění na zemi, která respektuje universální demokratické hodnoty, pravidla a mezinárodní právo. A samozřejmě musíme podporovat demokratickou část ruské společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy