Faltýnek (ANO): Ta vybraná osmnáctka zohledňuje preference téměř všech poslaneckých klubů

11.03.2020 17:36

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 11. března 2020, návrh na volbu členů Rady České televize.

Faltýnek (ANO): Ta vybraná osmnáctka zohledňuje preference téměř všech poslaneckých klubů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Faltýnek

Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Já tím svým vystoupením dopředu avizuji, že nechci vyvolat další debatu a pojďme pokud možno se pokusit aspoň někoho do Rady Českého rozhlasu a České televize zvolit přesto, že já osobně jsem spíše po této debatě pesimistou. Ale i po jednání našeho poslaneckého klubu a celý den to tady říkám kolegům novinářům a i včera a nikdy to nikdo nenapsal, včetně toho, že jsem měl několik debat se Standou Berkovcem. A já bych chtěl v této souvislosti ocenit a poděkovat mu za to chlapské gesto, kdy nabídl svoji funkci k dispozici. Děkuju, Stando! (Potlesk poslanců ANO.)

Moje osobní stanovisko je, že to byla chyba, že Standa prostě udělal chybu. A za chyby se platí. Je zajímavé, že já jsem ten mail nedostal! A jak říkala kolegyně Němcová, prostřednictvím pana předsedajícího, ani jsem po něm nepátral. A v podstatě mě ani moc nezajímalo, co v tom mailu je, když už se kolega Standa Berkovec neobtěžoval mi ho poslat. Ale dostal jsem jiné maily. A teď nehovořím o tom, že je logické, že já jako šéf největšího klubu debatuji několik týdnů s předsedy klubů, s Radimem Fialou, se Zbyňkem Stanjurou, s Jakubem Michálkem, samostatně, s celým Demoblokem, abych prostě věděl, jaký je názor. Protože prostě je to volba. I když je to veřejnoprávní instituce, tak prostě je to volba Poslanecké sněmovny, a to je politika, bohužel, tak to je. Řekněme si to na rovinu. Takže já znám názory a preference všech poslaneckých klubů.

A myslím si, že i ta osmnáctka, kterou vybral volební výbor, zohledňuje preference téměř všech poslaneckých klubů.

K těm dvěma mailům, které jsem dostal. Dostal jsem dva maily od Rekonstrukce státu. Od pana Lukáše Krause a od pana Josefa Karlického. Včetně toho, že byly zveřejněny medailonky všech 18 kandidátů, kde Rekonstrukce státu říká, nijak to nekomentuji, kdo je v pořádku: v pořádku je pan Klíma, Holý, Schwarz, Kysilka, Staněk, Švejda, Závozda a o těch ostatních mají nějaké pochybnosti. Dali to veřejně na web a já jsem se zeptal kolegů, se kterými komunikuji, jak pana Krause, tak pana Karlického, jestli můžu tento mail poskytnout všem našim poslancům, ať si prostě udělají obrázek. A dostal jsem k tomu svolení. Tak jsem ho prostě poskytl. Nevím, jestli někdo z dalších mimo našich 78 poslanců to doporučení nebo názor k debatě a závěr našeho klubu byl takový, že jsme se rozešli s tím, že máme volné hlasování. A můžete mi to věřit, nebo ne, a uvidíme, jak dopadne ta volba.

A vůbec nekomentuji nějaké stanovisko 19 senátorů, které posílají Biskupské konferenci, aby někoho stáhli, nestáhli - to vůbec nekomentuji. Já jsem dostal pouze oficiální maily od Rekonstrukce státu, se kterými dlouhodobě komunikujeme. I já s nimi komunikuji. O zákonech a o spoustě dalších věcí. A zeptal jsem se férově: Můžu poslat? Můžeš. Tak jsem to poslal. A ta debata u nás na klubu byla hodinu a půl na tohle téma. Takže tolik velmi stručně z mé strany. Já jsem chtěl hlavně vystoupit, abych poděkoval Standovi, že si uvědomil tuto chybu a nabídl svoji funkci k dispozici. To je všechno a prosím, pojďme volit, pokud to je jenom trošku možné. Děkuju.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…