Farhan (ANO): Dojde z mého pohledu k vybrakování fondu zdravotních pojišťoven

03.03.2022 21:01

Projev na 9. schůzi Poslanecké sněmovny dne 3. března 2022 k interpelacím vlády.

Farhan (ANO): Dojde z mého pohledu k vybrakování fondu zdravotních pojišťoven
Foto: archiv K. Farhana
Popisek: Poslanec a člen Výboru pro zdravotnictví Parlamentu ČR, lékař Kamal Farhan

Vážený pane předsedající, vážený pane nepřítomný ministře, než vás budu interpelovat i ve vaší nepřítomnosti, tak mi dovolte, abych uvedl svůj dotaz do kontextu.

Vláda Petra Fialy se snaží snížit platby za státní pojištěnce o 14 miliard. Svůj schodek státního rozpočtu vyvažuje deficitem veřejného pojištění. Jinými slovy, pokud k tomu dojde, z mého pohledu dojde k omezení zdravotní péče, snížení bonifikace, budou změny v proplácení lázeňské péče.

Já si tady dovolím v tuto chvíli ještě ocitovat, kde vy sami při předložení zákona č. 592/1992 Sb. píšete v důvodové zprávě: "Tím dojde v letošním roce k úspoře zdrojů státního rozpočtu ve výši 14 miliard. O stejnou částku se sníží příjmy systému veřejného zdravotního pojištění, což by bez dalšího znamenalo úplné vyčerpání základního fondu zdravotního pojištění v letošním roce".

To znamená, že vláda počítá, že dojde k tomu, že základní fondy se dostanou na nulu, jinými slovy dojde z mého pohledu k vybrakování fondu zdravotních pojišťoven. A to jste nepočítali ještě s - a nikdo s tím nepočítal, samozřejmě to nešlo predikovat - utečeneckou krizí, která navýší další náklady za státní pojištěnce.

A já se vás, pane nepřítomný ministře financí, ptám. S jakou výší platby za státní pojištěnce počítáte ve výhledu státního rozpočtu na rok 2023, 2024 a v dalších letech? A dále se vás ptám. Disponujete nějakým kvalifikovaným odhadem... (Předsedající: Pane poslanče, čas vypršel.)...jaký bude deficit veřejného zdravotního pojištění v roce 2022? Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

6:03 Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu Josefa Středuly na zkrácení povinné školní d…