Farhan (ANO): Lékaře si v uvozovkách z prstu nezískáme

04.05.2022 19:03

Projev na 20. schůzi Poslanecké sněmovny 4. května 2022 k zákonu o pojistném na veřejné zdravotní pojištění

Farhan (ANO): Lékaře si v uvozovkách z prstu nezískáme
Foto: archiv K. Farhana
Popisek: Poslanec a člen Výboru pro zdravotnictví Parlamentu ČR, lékař Kamal Farhan

Vážená paní předsedající, pane poslanče,

nedalo mi ta vaše hezká řeč, abych na ni nezareagoval a vyjmu z ní dvě věci. První věc je nedostatek lékařů a jejich současná situace. Ano, zmínil jste, že vlastně došlo k navýšení studijních míst o 20 %, samozřejmě jsou tam rezidenční místa a další podpory. To je vlastně nějaké aktuální řešení. Ale aby byl dostatek lékařů v současné chvíli, a víme to oba, tak než se takový lékař dostane do praxe a může samostatně pracovat, tak to trvá minimálně deset let. To znamená, že vlastně na to měla myslet vláda, která tady byla někde v roce 2010 až 2013 a její stratégové měli toto připravit a zajistit. Není to vláda poslední, ale je to ta vláda, která tady byla před deseti, dvanácti lety. Jinak prostě není možné mít v současné době ty lékaře a my si je v uvozovkách z prstu nezískáme.

A co mě velmi potěšilo, že jste byl rád a opravil jste možná některé předřečníky, já jsem to tedy neslyšel, ale dobrá, že jste byl rád, a strašně mě to těší, že vláda nedala svoje peníze do zdravotnictví, pomohla pacientům, nebyly to její peníze, jsou to naše peníze. A to je to správné. A já s vámi naprosto souhlasím. Ale s čím nemůžu souhlasit a musím se zeptat, když jste se radoval, že Babišova vláda do toho dala tyto peníze, proč dneska zastáváte názor, aby Fialova vláda peníze českému zdravotnictví ubrala.

Děkuji

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…