Farský (TOP 09): Starostům nabízíme jednoduchý přístup k registru smluv

09.07.2013 11:00

Povinné zveřejňování smluv, objednávek a faktur uzavřených veřejnou správou v registru smluv je velkou koalicí již několik měsíců blokováno ústavně právním výborem. Autor novely Jan Farský proto nabízí obcím pomoc v dobrovolné účasti registru, který je na portálu veřejné správy spuštěn už od letošního února. „Nabízíme starostům vzor jednoduché směrnice, která jim přistoupení k registru velmi zjednoduší,“ říká Jan Farský.

Farský (TOP 09): Starostům nabízíme jednoduchý přístup k registru smluv
Foto: redakce
Popisek: Mgr. Jan Farský, poslanec Sněmovny PČR za TOP 09, starosta města Semily

Registr smluv by se mohl stát jedním z nejdůležitějších protikorupčních opatření, které převede hospodaření s veřejnými penězi pod kontrolu společnosti a médií. Návrh Jana Farského, který se inspiroval obdobným nástrojem skvěle fungujícím na Slovensku, však již leží několik měsíců v Poslanecké sněmovně a je blokován stále novými požadavky velké koalice v ústavně právním výboru. Poslanec Farský proto starostům obcí nabízí směrnici, která by jim umožnila se registru účastnit dobrovolně.
 
„V tuto chvíli přispívá dobrovolně do registru smluv již několik subjektů. Vedle Ministerstva financí a Ministerstva zahraničních věcí je to například Liberecký kraj, statutární město Opava, ale i menší obce jako Dlouhá Brtnice či Vyskeř,“ říká Jan Farský a dodává: „Mám signály i od dalších starostů, že by chtěli skrz tento nástroj své hospodaření veřejně rozkrýt. Prvním krokem, který pro to musí udělat, je přijmout vnitřní směrnici. Abychom jim toto umožnili, vytvořili jsme jednoduchý vzor, do kterého stačí doplnit základní data, a pak by již v účasti v registru smluv nemělo bránit nic.“
 
Podle Farského jsou dosavadní zkušenosti s fungováním registru bezproblémové. „Rozumím tomu, že někteří mají obavu z další administrativy. Jako starosta sám vím, že jakékoli další povinnosti zdržují. Registr smluv však jednak zvládli zavést i na Slovensku, kde je daleko více menších obcí než u nás, druhak mají dobrou zkušenost i ti, kteří se u nás zapojili doposud, a za třetí může registr smluv fungovat nejen jako transparentní účetnictví, ale také jako jakýsi vzorník smluv a jednotkových cen,“ vysvětluje Jan Farský.
 
Na Slovensku, kde byl obdobný nástroj zaveden již před časem a daleko rychleji než u nás, došlo nejen k úspoře veřejných financí, ale i ke zprůhlednění veřejných zakázek a ke zmnožení počtu uchazečů o ně. „Jednoduše, efekty jsou jednoznačně pozitivní a byl bych velmi rád, kdyby naši směrnici už nyní přijalo co nejvíce starostů,“ dodává Farský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

15:41 Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila pod…