Ferjenčík (Piráti): Když porovnáte daně, co odvádí Seznam a co Facebook, nebe a dudy

19.04.2018 15:10

Projev na 12. schůzi Poslanecké sněmovny dne 19. 4. 2018 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon o důchodovém pojištění

Ferjenčík (Piráti): Když porovnáte daně, co odvádí Seznam a co Facebook, nebe a dudy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mikuláš Ferjenčík

Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, Piráti asi jako všechny strany v této Sněmovně podporují, aby z ekonomického růstu, který Česká republika zažívá, profitovali i důchodci, a z toho důvodu také podporujeme, aby se ten zákon posunul do dalšího čtení.

Dovolím si ovšem upozornit na problém, který v tom tisku je. V tuto chvíli vláda navrhuje, aby se důchodový systém, který je v tuto chvíli v mírném přebytku po řadě let, především díky velmi dobré ekonomické situaci České republiky, vrátil zpátky do minusu, a ten minus má narůstat a podle předloženého materiálu má za několik desítek let dosáhnout minus 3,5 % hrubého domácího produktu, tedy cca 175 mld. Kč ročně, což prostě není udržitelné.

My si myslíme, že je potřeba řešit tu situaci, kdy máme důchodový systém, který nebude dlouhodobě udržitelný a nepovažujeme za udržitelné to, aby byl financován čistě ze zdanění práce, jako je to dnes. Dnes každý pracující platí několik desítek procent z toho, co vydělá, především tedy do důchodového systému, ale i na daň z příjmu, na zdravotní pojištění. Zdanění práce u nás dosahuje téměř 50 % u vyšší střední třídy. Ta mezní sazba je 48,6 %, která se o něco snižuje odečitatelnými položkami, ale je to výrazně přes 40 % pro střední třídu. Paradoxně je nižší pro oligarchy, kteří mají milionové až miliardové příjmy. Tam to klesá a je nižší u chudších pracujících, ale je to výrazně přes 40 % pro vyšší střední třídu.

Podle nás je neudržitelné tímto způsobem ten důchodový systém financovat vlastně jenom z těch příjmů práce ve chvíli, kdy nám bude klesat počet pracujících a narůstat procento důchodců. Takže bychom měli tenhle problém řešit. Jedna z možných cest, jak financovat ten důchodový systém, je omezit úniky peněz do daňových rájů. Tam je prostor několik desítek miliard korun ročně, které unikají, které by se daly používat. Měli bychom se rázně postavit proti daňovým rájům uvnitř Evropské unie. Dneska například Facebook nebo Google daní v Irsku a odvádí zlomek toho, co odvádí firmy se srovnatelným obratem na daném trhu na území České republiky, které sídlí u nás. Když porovnáte daně, co odvádí Seznam a daně, co odvádí Facebook, tak to jsou nebe a dudy.

A na to bychom se měli zaměřit. To znamená daňové ráje uvnitř Evropské unie technologických firem. Měli bychom se zaměřit na to, jak utíkají peníze přes firmy se skrytými vlastníky do Karibiku, že ano? Měli bychom se zaměřit na Kypr, skrz který se odvádějí peníze. Takže tohle je jedna cesta podívat se na ty úniky. A dlouhodobě musíme řešit, jak budeme přistupovat k té digitalizaci společnosti. Musíme řešit, jak získat peníze od platforem, které sídlí v cizině, ale podnikají na našem trhu. Typicky RBNB, Uber, jsou teď často zmiňované v médiích, ale je dost možné, že ten problém se bude rozšiřovat do dalších segmentů. Že i z těchto firem musíme nějakým způsobem dostat podíl z jejich zisku na našem trhu, jinak ten důchodový systém skutečně udržitelný nebude.

Takže Piráti doporučují jít cestou snižování zdanění práce a hledání cest, jak zdanit tyto úniky. A pokud se nám to nepodaří, tak přesto co bychom si přáli, tak naši důchodci v budoucnosti budou v bídě, protože z té práce nebudeme schopni jim důstojné důchody zajistit. Děkuji za pozornost. (Potlesk z lavic Pirátů.)

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…