Ferjenčík (Piráti): OSVČ budou mít nárok na příspěvek i za období, kdy kvůli pandemii přerušily svou činnost

25.04.2020 13:06

Pokud OSVČ v průběhu nouzového stavu přerušily živnost a po pár dnech ji opět obnovily, přiznávala jim Finanční správa nárok na příspěvek od státu pouze za dny, kdy byla jejich živnost aktivní.

Ferjenčík (Piráti): OSVČ budou mít nárok na příspěvek i za období, kdy kvůli pandemii přerušily svou činnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mikuláš Ferjenčík

To se nyní díky zásahu pirátského poslance Mikuláše Ferjenčíka mění. OSVČ nepřijdou o peníze za dny, kdy kvůli vládním opatřením svou činnost nevykonávaly, a to ani v případě, že živnost přerušily.

„Považuji za zcela nespravedlivé, aby lidé, kteří si nemohli vydělávat, a vzhledem k nejisté podpoře vlády v počátku epidemie logicky přerušili svou živnost do doby, než byly jasné další kroky, přišli o peníze. Jsou to přece právě i oni, kdo tyto příspěvky ze strany státu potřebují,” vysvětluje Mikuláš Ferjenčík a dodává: „Jsem proto rád, že mé upozornění bylo vyslyšeno a k dnešnímu dni nespravedlnost končí. Finanční správa zveřejnila nové pokyny, které jasně stanoví, že nárok na příspěvek tito lidé mají. Jediná podmínka je, že za období přerušené činnosti nesměli čerpat podporu v nezaměstnanosti.”

Ministerstvo financí ve spolupráci s Finanční správou dnes po upozornění pirátského poslance Ferjenčíka změnilo metodiku výplaty jednorázového bonusu. Lidé, kterým byl tento bonus za dny přerušené živnosti odmítnut, si o něj tedy mohou opětovně zažádat.

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě