Ferjenčík (Piráti): Schodek státního rozpočtu 40 miliard nepodpoříme

20.09.2018 13:15

Poslanecký klub Pirátů se shodl na tom, že schodek ve výši 40 miliard Kč ve Sněmovně nepodpoří. V době ekonomického růstu, obrovského nárůstu příjmů státního rozpočtu a v době minimální nezaměstnanosti považujeme vytváření takto vysokého deficitu za nerozumné.

Ferjenčík (Piráti): Schodek státního rozpočtu 40 miliard nepodpoříme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mikuláš Ferjenčík

Hlavní slabina rozpočtu je, že za ním není žádný plán. Vládou schválený rozpočet neobsahuje části, kterými by vláda směřovala k modernizaci státu a ekonomiky. Místo toho rozhazuje peníze slevami na jízdné místo efektivnějších opatření, jako je podpora hromadné dopravy. Prioritou Pirátů je větší důraz na financování vědy a výzkumu, zvláště při porovnání těchto výdajů s průměrem v Evropské unii. Extrémně nákladný provoz státu je potřeba zlevnit pomocí digitalizace. V dalším čtení se zaměříme i na problematiku dotací do sportu, které v tuto chvíli rozdělují lidé s pochybnou pověstí, jako pravomocně odsouzený podvodník Karel Březina, nebo trestně stíhaní bafuňáři Jansta s Peltou.

Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci zmínil, že návrh rozpočtu je plánem, nikoliv reálným plněním. Tím ovšem říká, že vláda není schopná realizovat část svých investic – už předem počítá s tím, že některé nesplní. Z pohledu Pirátů je potřeba zlepšovat schopnost ministerstev realizovat plánované projekty a sestavit realistický rozpočet. Není správné navrhovat rozpočet, který vláda nehodlá dodržet. V průběhu dalšího projednávání rozpočtu budeme prosazovat razantní úspory, minimálně ve výši 10 miliard korun.

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).