Ferjenčík (Piráti): Výsledek za desítky milionů není k dispozici ani zastupitelům. To je skandální

15.12.2015 21:50

Praha utajuje metropolitní plán i před zastupiteli, Piráti se odvolali.

Ferjenčík (Piráti): Výsledek za desítky milionů není k dispozici ani zastupitelům. To je skandální
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Pirátů Mikuláš Ferjenčík

Mikuláš Ferjenčík, pražský zastupitel za Piráty a člen výboru pro územní rozvoj a územní plán požádal Prahu 30. listopadu o návrh nového metropolitního plánu, který byl předán městu Institutem pro plánování a rozvoj (IPR).

Praha mu metropolitní plán 7. 12. odmítla poskytnout. Zastupitel hl. m. Prahy má dle zákona o hlavním městě Praze, právo na „informace ve věcech, které souvisejí s výkonem jeho funkce, nestanoví-li zákon jinak“. S tímto právem se město při vyřizování žádosti vůbec nevypořádalo, proto máme za to, že se jedná o další z řady nezákonných rozhodnutí magistrátu a Mikuláš Ferjenčík se dnes proti tomuto rozhodnutí odvolal. V reakci na odepření informací podali Piráti totožnou žádost i na IPR.

"Je naprosto nepřijatelné, aby město před členy výboru pro územní rozvoj a územní plán tajilo, co v této oblasti vytváří. Příprava metropolitního plánu stála minimálně desítky, spíše však stovky milionů korun a to, že výsledek této práce není k dispozici ani zastupitelům je skandální, říká Mikuláš Ferjenčík"

"Jeden z důvodů, proč o jsme o návrh metropolitního plánu požádali, je podezření, že IPR návrh metropolitního plánu nepřipravil v souladu s vyhláškou 500/2006 ministerstva pro místní rozvoj. Pokud se tyto obavy potvrdí, Praha pravděpodobně nestihne schválit metropolitní plán v zákonném termínu (tedy do roku 2020), uzavírá Ferjenčík."

Piráti mají za to, že dokumenty jako je metropolitní plán by měly být průběžně zveřejňovány tak jak vznikají a konzultovány i se zástupci veřejnosti, neziskového sektoru a městských částí.

Žádost Pirátů, odpověď Prahy i naše odvolání naleznete zde. Ke stažení dokumentů slouží tlačítko Raw.

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…