Fiala (ODS): Pane premiére, kdy se začnete věnovat skutečným problémům České republiky?

06.06.2019 18:14

Projev na 30. schůzi Poslanecké sněmovny 6. června 2019 – interpelace premiéra Babiše

Fiala (ODS): Pane premiére, kdy se začnete věnovat skutečným problémům České republiky?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

Děkuji. Tak teď po reklamním okénku hnutí ANO bude následovat skutečná interpelace. Já se vás, vážený pane premiére, nebudu ale ptát na vaši touhu po dotacích a těch problémech, které způsobujete České republice. My jsme tady tu nulovou reflexi z vaší strany mohli vidět v Poslanecké sněmovně v úterý. Já se vás chci zeptat na věc, která souvisí s výkonem funkce premiéra a kterou podle mě zanedbáváte mimo jiné i proto, že se musíte věnovat těm svým problémům.

Podle žebříčku světové konkurenceschopnosti z konce minulého týdne si Česká republika v konkurenceschopnosti pohoršila meziročně o čtyři příčky. Před námi jsou například Thajsko, Litva, Indonésie, nebo Saúdská Arábie. Ten index ukazuje, nebo má řadu ukazatelů, a jako celek říká, jak je která země schopna v té mezinárodní konkurenci uspět.

Jen připomínám, že to není jediný žebříček, ve kterém se Česká republika zhoršuje, nebo kde stagnujeme, nebo jsme na spodních příčkách. V minulém roce Česká republika vypadla z 25 nejinovativnějších zemí světa. Podle žebříčku Doing Business, který vydává Světová banka, je start podnikání ve 114 zemích světa jednodušší, než v České republice.

Ještě hůře jsme na tom s vyřizováním stavebního povolení, kde jsme až na 156. místě. A vy si určitě, pane premiére, pamatujete váš slib, jak se zjednoduší stavební předpisy a stavební řízení. Tady ta čísla, kterých jsem vybral jenom pár, tak ukazují jednu podstatnou věc. Česká republika se pod vaším vedením nikam neposouvá, promarnil jste léta hospodářského růstu, dávno jsou pryč vaše slova o tom, že budeme mít dálnici do Vídně, jednoduchý zákon o daních z příjmu, jak z Česka bude Estonsko Evropy. Nic z toho není, ta bublina pomalu splaskává.

Tak já se vás chci zeptat, kdy se začnete věnovat skutečným problémům České republiky. Co uděláte pro to, aby se Česká republika dostala mezi deset nejúspěšnějších zemí světě, aby se přestala zhoršovat v mezinárodních srovnáních?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce