Fiala (SPD): Fialova vláda chystá další okradení důchodců

09.03.2023 10:57 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu plánu dalšího snižování valorizace důchodů

Fiala (SPD): Fialova vláda chystá další okradení důchodců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda hnutí SPD Radim Fiala

To je nehoráznost. Fialova vláda chystá další okradení důchodců. Vládní koalice chce osekat valorizace nejenom jednorázově v červnu, jak tvrdila, ale chystá další zpomalení růstu důchodů i pro léta 2024 a 2025. Podle interního materiálu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), který získala Česká televize, už by při řádné lednové valorizaci nerostly penze o celou inflaci, ale jen o její část – o dvě třetiny.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26304 lidí

Fialova vláda svou nezodpovědnou politikou způsobila extrémní zdražování a inflaci a její neschopnost mají odnést důchodci? To odmítáme! !Chápeme, že inflace má dopad na státní rozpočet, ale inflaci lze rozumnými opatřeními snížit na minimum. Premiér Petr Fiala lživě sliboval, že s valorizací nic dělat nebude.

Podle interního materiálu ministerstva práce by už stát do zvyšování důchodů nepočítal celou inflaci, ale jen její dvě třetiny. To by platilo minimálně příští dva roky. „Je to jeden parametr, který je naprosto klíčový pro to, abychom v budoucnu vůbec mohli ufinancovat důchodový systém jako takový,“ uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob. „Ty dvě třetiny jsou ve hře. Je to jeden z parametrů, který je v tuto chvíli debatován,“ sdělil šéf lidoveckých poslanců Marek Výborný. Místopředseda poslaneckého klubu hnutí STAN Viktor Vojtko upozorňuje, že bude hodně záležet na možnostech státního rozpočtu.

„Valorizační mechanismus byl připravován a nastaven v době, kdy si nikdo nedovedl představit ani inflaci ve výši sedmi procent, natož třeba sedmnácti. Takže je potřeba valorizační mechanismus upravit,“ řekl předseda vlády Fiala. Tak proč nezajistí levnou elektřinu či zlevnění potravin?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…