Fiala (SPD): Někteří analytici odhadují, že chleba bude časem stát 60 korun

03.05.2022 19:02

Projev na 20. schůzi Poslanecké sněmovny 3. května 2022 k programu schůze.

Fiala (SPD): Někteří analytici odhadují, že chleba bude časem stát 60 korun
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec Radim Fiala

Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové. Tak to byl krátký exkurz mezi plynové trubky a částečně také mezi potraviny, hrušky s jabkama a podobně. Takže pojďme se vrátit k dnešní schůzi.

Ze začátku bych se chtěl pozastavit nad tím, proč vlastně jednáme na mimořádné schůzi a proč je tolik věcí, které vlastně pěti koaliční vláda ještě nedokázala prosadit, protože jsem přesvědčen, že máme v Poslanecké sněmovně málo času. Vládní koalice totiž osekala sněmovní program. A myslím si, že jim nezbývá dost času na to, abychom mohli normálně projednat spoustu témat, která současná společnost a ten život nastoluje. My bychom na to potřebovali více času. Vedení Poslanecké sněmovny asi na základě rozhodnutí pětikoalice snížilo, výrazně snížilo počet jednacích týdnů Sněmovny. Nesmyslně byl rozbit dvacet let fungující harmonogram jednání Poslanecké sněmovny.

Úplně tak zmizely variabilní týdny. Jestli si pamatujete, variabilní týdny byly v minulém volebním období plné jednání Sněmovny, takže jsme měli dostatek času na to, abychom, abychom všechno mohli projednat. A také to bylo vidět na počtu schválených zákonů za to minulé volební období. Myslím si, že přestože jsem byl součástí opozice, tak toho bylo poměrně hodně. A já to srovnávám s tímto volebním obdobím, kdy tady vlastně sedíme, nemáme variabilní týdny. A když to tak vezmete, tak vlastně za jedno pololetí, a to je zajímavá, to je zajímavá informace, za jedno pololetí tím, že vypadly variabilní týdny, jsme zkrátili jednání Sněmovny o jeden měsíc, což znamená, že za celý rok dojde ke zkrácení jednání Sněmovny o dva měsíce. To je podstatně hodně, a proto se musíme scházet teď na mimořádných schůzích a pravděpodobně tím, že těch témat bude víc a víc, tak se, tak se budeme scházet.

A není to jenom tím, že jsme omezili jednání Sněmovny o variabilní týden, ale je to také tím, že se ještě zkrátil čas na jednání Sněmovny o pět hodin, kdy vlastně musí ve středu jednat vláda. Takže ve středu, to znamená zítra, když je normální sněmovní týden, tak vlastně jednáme jenom do 14 hodin. Jestli si pamatujete, tak... co já si pamatuju, a možná i Marek Benda, od devadesátých let se jednalo do 19 hodin. A teď jedná vláda. Vláda jednala různě. Ale vezměte si, že vláda většinou jednala v pondělí, kdy poslanci mají povinnost sedět ve svých kancelářích v regionech. A vlastně poslanci si dělají svou práci v regionech každé pondělí a vláda má celé pondělí na to, aby mohla jednat. A to pondělí je podle mě také nejrozumnější den, nejrozumnější den k jednání, protože většina porad ve firmách, ve školách, v různých jiných institucích, ve státních podnicích, v úřadech... Ty porady se většinou dělají v pondělí, protože se musí udělat nějaký plán na celý týden. To, co se bude dít, ty úkoly, které musíte projednat, tak se většinou dělají v pondělí. Ale tato vláda zasedá ve středu. Mně by to nevadilo, každý ať si zasedá, kdy chce. Jenom upozorňuji na to, že došlo k dalšímu zkrácení o pět hodin toho našeho času. Koneckonců jsem zaznamenal poprvé, že, a to nechci obhajovat Babišovu vládu, ale pan premiér... pan expremiér Babiš asi nemohl dospat, tak někdy Babišova vláda zasedala od šesti od rána. To byla taková zajímavost. Ale koneckonců každý ať si zasedá kdy chce. Ale tato vláda nám bere dalších pět hodin z našeho času.

Dál musím poznamenat pro lidi, kteří to neví, tak ten Úřad vlády je vzdálen od Poslanecké sněmovny necelý kilometr, takže si myslím, že to není tak daleko, aby vláda mohla zasedat při různých příležitostech a nebo při nějakých dalších časových možnostech, protože vlastně je to kousek. Tak to bylo k jednání. Tím, že pro nás, pro opozici je to také daleko složitější, protože tím, že došlo ke zrušení variabilních týdnů, tak samozřejmě došlo i ke zrušení interpelací. Těmi variabilními týdny. Ve variabilních týdnech normálně jednala Sněmovna a opozice - my jsme měli daleko větší možnost se dotazovat premiéra. Je fakt, že na minulých interpelacích tady pan premiér byl, ale předtím tady nebyl měsíc, protože jede do Bruselu, něco se stane, předtím měl covid a podobně. Takže i tím, že se ubral ten variabilní týden, nám, opozici to vzalo možnost ptát se pana premiéra i ministrů na problémy, které české občany tíží, a které je trápí. A my to samozřejmě chceme, protože ta možnost oficiálně se zeptat vlády, premiéra je strašně důležitá pro jakoukoliv opozici na světě. A premiér by měl odpovídat, stejně tak ministři.

Já se tady chci vrátit k tomu, co řekla předsedkyně Sněmovny, že opozice by měla sedět v koutě, šoupat nohama a mlčet. Tak tím, že nám zkrátili ten variabilní týden, přišli jsme o interpelace, tak tím vlastně naplňují toto heslo. Já bych se proti tomu chtěl důrazně ohradit, protože to je právo opozice v demokratickém světě. Oni se často nazývají demokratickým blokem a demokratickými stranami, tak bych si přál, aby to vláda a pětikoalice naplňovala a nechali opozici demokraticky se ptát na problémy, které trápí občany, a aby nám umožnili ty interpelace prostě vykonávat.

Témat, kterými se vláda měla zabývat, ale nezabývá, je čím dál tím víc. Podobně by je mohla řešit i Poslanecká sněmovna, ať už je to vážná energetická krize nebo nastupující krize potravinová, o které se ještě příliš nehovoří a nemluví, ale samozřejmě potravinová krize bude přímým nástupcem energetické krize. Ale už jsme to viděli i ve veřejnoprávní televizi, jak jdou ceny potravin nahoru a půjdou nahoru.

A my jsme na to jako SPD upozorňovali již v loňském roce a chtěli jsme to řešit proto. Já se té potravinové krizi ve svém dnešním projevu budu věnovat poněkud víc, než by bylo, než by možná se někomu zdálo vhodné, ale je to proto, protože nás to čeká, a vláda by ty věci měla začít řešit teď. Stejně, jak by měla začít řešit věci, které se týkají zvyšování cen energií, zvyšování cen pohonných hmot, zvyšování cen potravin a dalších, tak já mám pocit, že v podstatě na co se v České republice podíváme, to je určeno k tomu, aby se řešilo, protože ve všech segmentech ekonomiky, ať už je to inflace, státního rozpočtu, hospodářství, je nějaký problém, který by se měl řešit.

A pokud se ty problémy nezačnou řešit, tak to prostě vybublá ve velký průšvih - já neznám nějaké spisovné slovo, kterým bych nahradil slovo průšvih, ale skončí to velkým průšvihem a bohužel vláda neřeší vůbec nic. Vláda odmítá zavést omezení nebo přímo zákaz například vývozu pšenice, jedné z mála komodit, v níž ještě je Česká republika soběstačná. Bohužel v tomto roce už jen na papíře, protože samozřejmě cena pšenice jde exponenciálně nahoru a už je vyprodaná. Už je vyprodaná na několik let dopředu, protože samozřejmě obchodníci ji chtějí koupit za co nejlepší ceny a ceny rostou. To znamená, kdo dřív koupí, tak koupí za lepší cenu.

Co to bude znamenat? No, bude to znamenat, že nám porostou ceny pečiva. Dokonce někteří analytici odhadují, že chleba bude časem stát 60 korun, a vláda ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů, tu to nechává absolutně klidnou. Nedává vůbec žádný smysl, proč tato vláda neřeší další rostoucí chudobu širokých vrstev českého obyvatelstva. Drobná úlitba snížení cen pohonných hmot o korunu padesát - a k tomu já bych se tady chtěl vrátit - je zcela směšná. To prostě vůbec nepomůže. Je to jenom gesto, aby to vypadalo, že vláda něco dělá.

Představte si, jak to funguje, na světových trzích se mění cena barelu ropy každý den. Ta volatilita je tak vysoká, že barel o tu korunu padesát může zítra klesnout, nebo naopak stoupnout. To znamená, že běžný Čech, běžný občan, který přijede k benzince, vůbec nepocítí to, že mu vláda snížila spotřební daň z pohonných hmot o korunu padesát. (Hluk v sále.) A dokonce se to tam ani k tomu zákazníkovi nemusí dostat, protože z té koruny padesát si může nechat část rafinérie, část benzinka a dvacetník můžou slevit tomu konečnému spotřebiteli.

To znamená, jestli se mě ptáte, jak bych si představoval pomoc vlády občanům například ve věci pohonných hmot, tak je to zastropování ceny pohonných hmot nebo snížení DPH, něco takového jako udělali Poláci. Když přijedete tankovat do Polska pohonné hmoty, tak tankujete o 11 korun méně. A ne o korunu - o 11 korun méně, tu korunu nikdo z vás nepocítí. Když se vás zeptám, jestli jste včera tankovali za 42, 43 nebo 44, tak to nikdo z vás nebude vědět, nikdo si to nebude pamatovat. Ale kdybyste tankovali za 33, tak si to najednou budete pamatovat všichni. To znamená, to je pomoc, kterou já bych očekával od vlády českým občanům. To by bylo k pohonným hmotám.

Je neuvěřitelné, že vláda stále nepředložila Poslanecké sněmovně úpravu státního rozpočtu. I když je nám všem jasné, že ve schváleném rozpočtu vůbec nebylo myšleno na krizovou situaci spojenou s vyplácením rozsáhlých a početně neomezených sociálních dávek uprchlíkům z Ukrajiny. Je zřejmé, že současný rozpočet s tím nepočítal. Jasně, to tak prostě je. Bylo by tedy namístě přinést státní rozpočet znovu do Sněmovny, aby se vůbec zjistilo, z jakých kapitol se tyto obří dávky financují a jak tomu bude v budoucnu.

A také, aby vláda rovnou vysvětlila, jak v takovém případě neomezeně otevřené pokladny pro nově příchozí hodlá zajistit to, k čemu je podle českých zákonů povinna pro české občany, neboť ti už jsou nějakými občany druhé kategorie, kteří si mají utáhnout opasky, méně jíst, méně topit, skoro nejezdit autem a všechny vládní nápady přitom zaplatit? Já jenom narážím na to, že jsme tady v minulosti slyšeli od Pirátů, že je potřeba stáhnout topení na 18 stupňů, koupit si 2 další svetry, utáhnout si opasky, že to nějak vydržíme. Ale jak tedy máme jíst, když ten chleba bude stát 60 korun a za chvilku 100?

Jak to budeme dělat, tady ty věci? Jíst přece musíme. Takže já bych si myslel, že než si budeme kupovat 2 svetry a stahovat topení na 18 stupňů, že bychom to mohli začít řešit, že bychom mohli začít cenami energií a na cenách energií závisí cena všeho ostatního, ať pečete chleba, stavíte dům nebo kupujete auto, je potřeba na to mít co nejlevnější energie. Takže já bych samozřejmě si neutahoval opasky, ale hledal bych řešení. To je daleko smysluplnější cesta než to, co navrhuje vláda. To znamená, vláda říká - OK, my nebudeme dělat nic, vy si utáhněte opasky a prostě nějak to přežijeme.

A kdybychom si náhodou chtěli postěžovat například na sociálních sítích, už je tu důrazné varování generálního prokurátora, podporovaného ministrem vnitra Vítem Rakušanem, aby si radši moc lidé nestěžovali a souvislosti nehledali, jinak z nich vládní garnitura udělá kverulanty a dezinformátory. A já si vždycky při té příležitosti vzpomenu na dobrého vojáka Josefa Švejka a informátory a dezinformátory, vždycky jsem se na to - já vám to musím říct - díval, na ten film, strašně rád na Vánoce a říkal jsem si, jak je to směšné, jak to bylo a vůbec nikdy mě nenapadlo, že budeme sedět v podobné situaci a že z nás budou dělat informátory, dezinformátory a nechtěl bych se tady bavit například o tom, jak se fotí nádraží, aby mě nezavřeli hned, jak vylezu z této Sněmovny.

A ne, abyste se snažili připomínat, že třeba Maďarsko má ten plyn levnější, to byste se mohli dostat do nejnovějšího programu Braňme Ukrajinu, braňme Česko, vyhlášeného Úřadem vlády. Mohlo by se vám stát, že vás pozorný spoluobčan napráská jako za komunismu, ale premiér tvrdí, že žádnou cenzuru tady nemáme. Tak já vám za chvilku řeknu, že máme. Tak to tedy nevím, co je to mazání příspěvků na různých serverech, když tam něco napíšete, a ten server je vymaže, aby náhodou z toho neměli průšvih nebo aby se náhodou do médií nedostalo něco, co tam samozřejmě být nemá.

A pokud tam projevíte názor, který není většinový, jak to vláda dělá všechno správně, můžete se dočkat předvolání na policii k podání vysvětlení. To je první krok. Já myslím - no, mě se to stát taky může, ale teď v poslední době ani nemůže, protože přesto, že tady nemáte cenzuru, já mám tak omezený Facebook, že přestože tam dávám několik postů každý den nebo fotek nebo nějakých myšlenek, tak na Facebooku ztrácím followery - ne, že by to někoho nezajímalo, ale protože je to tak sešněrované a tak zcenzurované, že vlastně ta myšlenka se dostane jenom k několika dalším lidem a vůbec se nedostane mimu to skupinu followerů nebo přátel, kterou už na Facebooku mám.

To je evidentní prostě a myslím, že je to jasná cenzura. A jestli se nemýlím, a já se v této věci nemýlím, tak cenzura je zakázaná Ústavou České republiky. Prostě cenzurovat... Cenzura je zakázaná. Sociální sítě - tady to běžně funguje. Běžně funguje zastrašování. Chodíte na policii, kde vysvětlujete, co jste tím mysleli, jak jste to mysleli. A nedej bože, když jste členem takové politické strany, jako je SPD, tak je potřeba vás hned odsoudit pro jistotu, aby vás náhodou nenapadlo říkat ještě něco, co říkat nemáte a co by vládě mohlo uškodit.

Ale vrátím se k občanům. Vládní koalice nemá chuť se o občany starat, jak to vidíme z toho, že vlastně nic neřeší - ani pohonné hmoty, ani energie, ani potraviny. Koneckonců přímo to řekla předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová v televizi Prima, která řekla, že tady vláda není pro všechny lidi. Ale vybírá od lidí peníze na daních samozřejmě, a stále víc v návaznosti na rostoucí ceny energií a tedy i rostoucí výběr DPH z nich. Vládě vůbec nevadí stále větší výdaje jak jednotlivců, tak rodin. A když si na to postěžujete, můžete být ještě popotahováni. Nástrojů si na to vládní koalice vytvořila dost a důvod se přece vždycky najde. Koneckonců máme spoustu neziskovek, které to hlídají, ať už sociální sítě, nebo to, co kde řeknete nebo napíšete, ty to potom samozřejmě nahlásí, protože hlásit se to musí a jdete na policii. Ale cenzuru samozřejmě u nás nemáme.

Největší problém, který má vláda a případně návazně i Poslanecká sněmovna řešit, je hlavně energetická krize. Ta startuje a podporuje nevídanou inflaci, kterou v České republice zažíváme, která je dnes okolo 13 % a stále je na vzestupné tendenci. To je prostě neuvěřitelné. A je to proto, že samozřejmě očekávání jsou, že vláda nic neudělá, že nebude omezovat ceny energií, nebude omezovat ceny pohonných hmot ani ceny potravin. A to samozřejmě bude inflaci tlačit pořád nahoru. Přitom okolní státy na tom tak hrozně nejsou. Podívejme se například na Francii. Francie má inflaci okolo 5 %. Maďarsko 8 až 9 %. A Maďarsko je zcela srovnatelný stát - jak rozlohou, geografickým umístěním i počtem obyvatelstva. Jen mají vládu, která se reálně těm problémům věnuje. A já na to tady upozorňuji, kudy chodím. Říkám to i v médiích. A ta vláda nic nedělá. Znovu zopakuji tu větu: když nebude vláda nic dělat, tak se problémy budou kupit a skončí to obrovským průšvihem. Ve mně to evokuje jenom jednu možnost, že vláda vlastně neví, co s tím má udělat.

Co se týče předražených energií, ty nejsou zdaleka zapřičiněny pouze válkou na Ukrajině, na což se vláda neustále vymlouvá. První se vymlouvala na Babiše, potom se vymlouvala na Putina. Ale vzpomeňte si, že už před konfliktem na Ukrajině energie neuvěřitelně rostly. A rostly na základě programu, který se jmenuje Green Deal, který vyhlásila Evropská unie, to znamená zavírání uhelných elektráren, zavírání v Německu a ve Švédsku a v dalších zemích i jaderných elektráren. A to samozřejmě cenu energií na trzích žene nahoru, protože všichni tuší, že jí bude nedostatek. Minulý rok v zimě - ne tuto zimu, co byla, ale ještě tu rok předtím - zavřeli ve Švédsku jadernou elektrárnu a hlasatel v televizi ve Švédsku upozorňoval hospodyňky, aby nevysávaly a nepraly, když klesne teplota pod minus dvacet stupňů, protože by mohl být nedostatek energie. To prostě je problém. A energie rostly už před válkou na Ukrajině.

A co je ale ještě větší problém než Green Deal, je kšeftování s emisními povolenkami. Na základě výzkumů, průzkumů já tomu říkám kšeftování, protože to není nic jiného. Kšeftování s emisními povolenkami znamená zvýšení cen energií až o 50 %. 50 % cen energií je vlastně v emisních povolenkách. Původně dobrý moment, dobrý nápad, že se budeme věnovat životnímu prostředí, tak se z toho stal kšeft a obchod. A emisní povolenky nakupují například americké penzijní fondy, které s životním prostředím nemají nic společného a ženou cenu povolenek nahoru. Potom u nás máte třeba cukrovar na Moravě, jeden z posledních, který ještě Evropská unie nezničila a nezlikvidovala a nepostavila ho ve Francii třeba, tak jak se u mnoha cukrovarů na Moravě stalo, a vlastně tím vyvezla pracovní sílu, kvóty na cukr, obchod s cukrem vyvezla z České republiky, z Moravy vyvezla do Francie úplně jednoduše. Stálo to pár miliard eur, ale to si Evropská unie natiskla, takže ji to vlastně nestálo vůbec nic. A ten poslední cukrovar, který tam zůstal, udělá nějaký zisk a ten zisk celý spálí, místo aby ho dal do investic a do něčeho, aby se mohl modernizovat, tak ho spálí za emisní povolenky, aby vůbec mohl ten cukr vyrábět, aby se z komína mohlo kouřit, přestože tam má nejnovější a nejmodernější filtry. Prostě pouští CO2.

To je taky velká lež současného západu jako téma - to klima. CO2 je přirozeně v ovzduší, v přírodě. Prostě je to lež. Je to zástupný problém klimatologů, kteří dělají studie za peníze Evropské unie a různých dalších těch, a musejí tam najít problém s CO2. Ale ve skutečnosti tam není. Země je kulatá. My máme 12 % CO2. Zavážeme se, že nebudeme vypouštět skoro nic, ale stejně se to sem pohrne, protože Čína a Indie budou hulit z komínů jak za nároďák a nic si s tím nepomůžeme. Ale my tady budeme mít dobrý pocit a budeme bojovat s CO2 místo toho, abychom bojovali za dobrý život pro české občany, pro lidi, tak se budeme zabývat takovými nesmysly. Takže to bylo k inflaci.

Co se týče předražených energií, jak už jsem řekl, není to jenom válka na Ukrajině, je to Green Deal, jsou to emisní povolenky. A SPD říká, že naší povinností - ani ne aby to vláda udělala - ale povinností České republiky je vystoupit ze systému kšeftování s emisními povolenkami. Jinak si ten průmysl prostě zničíme. Na základě cen energií zničíme ty firmy, které něco vyrábějí a kouří z komína, přestože mají nejnovější filtry. Je to prostě nesmysl. S životním prostředím to nemá nic společného. Krmíme spekulanty. A na základě zisků, které jdou do spekulantů a spekulantům do jejich kapes, my ničíme český průmysl a české firmy. A já jsem proti. A vláda by to měla nějak zohlednit a měla by se tím začít zabývat. Ale protože Evropská unie to nechce a nařizuje nám to, tak tato vláda, která na to nemá sílu - chtěl jsem říct jiné slovo - na to nemá sílu, tak samozřejmě raději půjde proti českým firmám, českému hospodářství, české ekonomice a českým občanům než proti von der Leyenové a Evropské unii.

Jak uvádí například Vladimír Štěpán, jeden z českých expertů na obchod s energetickými komoditami, Česká republika akutně potřebuje nízké ceny energií i proto, jelikož náš průmysl má nízkou přidanou hodnotu a je na nízkých cenách vstupů hlavně energií životně závislý, protože v opačném případě ztrácí konkurenceschopnost.

Prostě dostaneme se do recese, dostaneme se do obrovských problémů v průmyslu, pokud tady budeme nakupovat plyn, který bude pětkrát dražší. Je to politické rozhodnutí, abychom na někom nebyli závislí, ale v přímém přenosu zabijeme sami sebe. Ale to nevadí! Hlavně, že nebudeme kupovat ten plyn od Rusů a nebudeme mít žádné kontakty, žádné politické kontakty s tím Ruskem, když jsme tady před chvilkou slyšeli v tom exkurzu, který se plynu týkal, že plyn je plyn a že se různě mísí. Ale to už je vedlejší. Samozřejmě hlavně být proti tomu Putinovi a to nevadí, že zničíme svůj průmysl, ale hlavně když to nebudeme nakupovat od Rusů.

Česká republika je podle jeho slov jedinou zemí ve střední Evropě, která nemá uzavřený dlouhodobý kontrakt na nákup zemního plynu. Přitom ho pravděpodobně dříve měla. Cituji: Při privatizaci - a to je to, o čem jsme se tady bavili před chvilkou i s panem exministrem Havlíčkem a s panem expremiérem Babišem - při privatizaci ho zdědila, tento kontrakt, firma RWE, která se ho prakticky zbavila, protože místo tohoto levného plynu upřednostnila vazbu na burzu. Takže výsledek je, že dnes nenakupujeme plyn za šest korun, tak jako Němci, nebo ty německé firmy, které ho nakupují, ale za 25 korun na burze, uvedl Vladimír Štěpán.

Já mám k energetice ještě jednu poznámku. My samozřejmě vyrobíme, a já to tady někde mám, vyrobíme tu energii poměrně velmi levně a pak ji posíláme na dvě burzy. Jednu na komoditní burzu do Lipska a druhou na burzu do Prahy, kde se de facto stanovuje cena energií pro Českou republiku. Všechno tohle znamená, že vyrobíme tu energii poměrně velmi levně, ale nakupujeme ji zpátky nebo stanovujeme tu cenu poměrně draze. A tady existuje ještě jedna varianta, která se jmenuje sociální tarif. To byly dvě větve, kde vlastně se energie prodává a nakupuje.

A další větev, se jmenuje, která neexistuje, se jmenuje sociální tarif. A dočasně se dá používat, že se prostě ČEZ, polostátní firma, zaváže, že bude českým firmám a českým občanům, jak fyzickým, tak právnickým osobám, poskytovat zastropovanou cenu energií. Má to samozřejmě jeden háček. A ten háček jsou další akcionáři, kteří jsou součástí ČEZu. Abychom dodrželi zákony, tak ti by se museli vykompenzovat tady těmi penězi. Ale možná se zeptáte: A kde na to vezmeme? Já si myslím, že v současné době je to velmi jednoduché. ČEZ dosáhne jeden z nejlepších ekonomických výsledků díky spoustě věcí. Díky ceně energie a podobně a podle mě to bude třeba v letošním roce 50 miliard. Nám by stačilo, kdybychom 30 miliard z toho vzali a dali to na ten sociální tarif a vykompenzovali to. Státní rozpočet to nebude stát vůbec nic. Ale těm lidem bychom pomohli. Ale ti lidé prostě za půl roku, až budou mít platit hypotéky, nebudou mít fixaci, budou platit energie, budou platit ceny potravin, prostě všecky vstupy, všecky jejich výdaje se zvýší několikrát, tak na to nebudou mít a je to jedna z dalších věcí, kterou vláda neřeší, a já na to opakovaně upozorňuji, že prostě to bude za několik měsíců velký problém. A já říkám: Vládo, to řešení se jmenuje sociální tarif. A doufám, že se o tom alespoň budete bavit.

Dále pan Štěpán dodává, že cena plynu na burze je nepředvídatelná. A proto teď lidem a firmám chodí najednou vysoké faktury. Ale zatím ne všem, protože některé subjekty mají uzavřené dlouholeté smlouvy na zafixovanou cenu. Někteří občané mají štěstí. Po jejich skončení se ovšem tento problém bude týkat úplně všech. A to je ta doba, na kterou upozorňuji a tvrdím, že řešení se jmenuje sociální tarif. Tedy ne letos, ale až v příštím roce, respektive v roce 2024 budou dopady zvýšených cen energií nejcitelnější. Já jenom, abych se pokusil nastínit, jak by to mohlo vypadat. Já neříkám, že to tak bude vypadat, ale je předpoklad, že to prostě může dopadnout takhle.

Za byt 3+1 už se za otop nebude platit 20 tisíc, nebude se platit ani 40 tisíc, jako teď. Ale může to být i 60 tisíc, varoval Vladimír Štěpán a dodal, že u elektřiny to bude ještě horší. Bývalý místopředseda Energetického regulačního úřadu energetický expert Ivan Noveský k tomu uvádí, že elektřina z jádra se v České republice - a teď poslouchejte - vyrábí za 25 haléřů za kilowatthodinu, z uhlí pak dokonce za 15 haléřů. Ale na burze v Lipsku se pak cena vyšvihne až třeba na osm korun za kilowatthodinu. Tedy nárůst až téměř o 4 000 %. Tak jenom, abyste věděli, jaký je rozdíl mezi tím, když to vyrobíme, když to vyrobíme v elektrárnách, které jsme komplet zaplatili my, ať už jde o Dukovany, Temelín, nebo další, a prodáváme to a krmíme kapsy spekulantům a dáváme jim 7,50 za kilowatthodinu do kapsy. Ať už jsou to právnické osoby, fondy nebo další. Řešení, znovu opakuji, se jmenuje sociální tarif.

Přitom se jedná o českou elektřinu vyráběnou u českých zdrojů a konzumovanou na českém území. Ale prodávaná je za německé ceny z burzy v Lipsku. A je to mimochodem jeden z hlavních důvodů současné vysoké inflace. Znovu opakuji: Vláda to neřeší, říká: Kupte si dva svetry, stáhněte topení na 18 stupňů.

Podobná je situace u plynu, který je v České republice fyzicky ruský. Ovšem nakupovaný přes západní německé obchodníky, kteří ho odebírají od Gazpromu. Plyn od Gazpromu skupuje dle Vladimíra Štěpána západní Evropa, která si plní zásobníky a na Českou republiku nic nezbývá. Takže celá slavná Evropská unie s evropským řešením jde pěkně k šípku. Prostě je to jasné a já na to upozorňuji pořád. Každému je bližší košile než kabát. Myslíte si, že když si pronajmete část zásobníků v Polsku, že k vám nějaký plyn doputuje? No prostě i když si pronajmete a budou ho tam mít Poláci a budou ho potřebovat, tak vám ho nepošlou! Stejně tak, jak, pamatujete si, jak nám Němci zastavovali kamióny s rouškami na hranicích a řekli: Zpátky! Jak do Česka? Sami máme málo! Bližší košile než kabát. Takže je potřeba chránit národní zájmy, a to by vláda v této chvíli měla udělat.

Vladimír Štěpán dále uvádí, že rozdíl mezi cena plynu na Slovensku a v České republice je sto procent ceny. Představte si to! Tedy, že Slováci platí za plyn dvakrát méně, a to proto, že mají uzavřen dlouhodobý kontrakt, který drží státní dodavatel plynu. Samozřejmě má uzavřeno dlouhodobý kontrakt o Maďarsko. Ale tady to prostě nikoho nezajímá. I ten plyn, který kupujeme od Němců, od německých soukromých firem, tak oni ho kupují za šest korun a nám ho prodávají za 27 korun. Jenom, abyste věděli, jaký je to obrovský byznys. A českým vládám to nikdy nevadilo. Prostě, všecko bylo v pohodě.

Podle Vladimíra Štěpána je více cest, jak opět zlevnit zemní plyn. Například oslovit německé obchodníky, kteří odebírají plyn levně, aby ho umisťovali na burzu, kam už Gazprom nedodává. Pokud jde o alternativy - norský plyn spotřebují Němci, zkapalněný plyn tak zvaný LNG se nemá jak do České republiky vést. A co česká vláda nabízí jako alternativy, je pak dle něho k pláči. Tepelná čerpadla - toho jsem byl teď osobně svědkem na Primě v neděli, kde vlastně všichni koaličníci, kteří tam seděli se mnou, se shodli, že řešením jsou tepelná čerpadla. No to bylo úplně k smíchu, protože my potřebujeme řešit hlavně průmysl. Ten když se zastaví, tak dojde k obrovským ekonomickým problémům, k nezaměstnanosti a k dalším.

A ten opravdu tepelná čerpadla nevyřeší. Tepelná čerpadla jsou drahá, nákladná a hlavně nejsou kapacity na jejich vybudování, i když máme velké dotace pro fyzické osoby, tak to prostě nemá kdo vybudovat hned. A solární energie funguje nejméně v zimě, kdy je právě naopak nejvíc potřeba. Prostě v České republice v zimě tolik nesvítí, kolik bychom potřebovali.

Takže to bylo k té energetice. A znovu opakuji, energetika je alfa omega. Je to primární problém inflace. Na základě energií se budou zvyšovat ceny úplně všeho, hlavně českých domácností a je to prostě velký problém, který vláda neřeší. Řeknu to potřetí a naposled: řešte to, jinak to skončí velkým průšvihem.

A teď to, co jsem avizoval hned na začátku, že bych se chtěl věnovat problému s potravinami. Dneska o tom nikdo nemluví. O problému s potravinami se dneska nemluví, ale je to problém, který je na lopatě, který se takhle veze, ale možná, já nevím, jestli o tom novináři nechtějí mluvit, aby nekompromitovali vládu, ta mainstreamová média, protože ví, že je to další průšvih. Já nevím proč. Jednou večer jsem viděl, že Česká televize uvedla, že se zvyšují ceny vepřového. Ale já myslím, že se zvyšují ceny všech potravin a budou se zvyšovat. Takže bych chtěl požádat novináře, aby se tomu prostě věnovali, protože to je problém.

A navazuje to na problém i v energetice, jak už jsem řekl. Jen se do této oblasti prolínají všechny chyby jak minulých vlád, tak chyby v přílišném ustupování Evropské unii a už tam začínají směřovat i jasné chyby této vlády pětikoalice. Jenom bych chtěl říct, že v současné době, kdy nebudou potraviny, nejenom, že budou drahé, ale nebudou, znovu opakuji, nebudou potraviny, budete si to chtít koupit, ale nebudou, jediná možnost, jak s tím něco udělat, a to už se mělo udělat včera, možná před rokem, je vykašlat se na kvóty Evropské unie a intenzifikovat zemědělství. Intenzifikovat - co to znamená? Začít víc pěstovat, vykašlat se na řepku a soláry. Začít víc pěstovat například pšenici, obiloviny a další zemědělské plodiny a chovat dobytek, chovat hospodářská zvířata. A dát samozřejmě českým zemědělcům takové dotace, minimálně stejné, jako mají na západě a na severu Poláci, aby byli prostě čeští zemědělci konkurenceschopní. Zeptejte se jich, oni vám řeknou, kolik prodělávají na jedné dobytčí jednotce nebo na jednom praseti. Prodělávají dneska tisíc korun. Kolik tisíc korun prodělávají na jednom praseti ve výrobě.

Člen představenstva Agrární komory České republiky Zdeněk Jandejsek k tomu uvádí, já samozřejmě cituji všechny ty lidi, kteří to říkají, aby novináři neřekli, že si tady vymýšlíme nějaké věci, které nejsou pravda. Já prostě chci, abych to měl odzdrojované, ne že bych se vymlouval na ně, že někdo něco řekl, ale potom novináři nebo i vláda řeknou: vy jste si, pane Fialo, něco vymýšlel, vy jste si to vymyslel, vycucal z prstu. Tak jenom cituji, kde mám ten zdroj, abychom věděli, kde jsem to vzal.

Takže Zdeněk Jandejsek: Řešením jsou jen systémová opatření spočívající ve schválení výše uvedeného zákona o významné tržní síle podle Francouzů, Italů a dalších. Je to v tom zákoně významná změna, tak uvidíme, jestli bude mít vládní koalice sílu se postavit významné tržní síle ve prospěch českých občanů a českých zemědělců. Skutečné řešení přinesou jen následující kroky: ihned podpořit ty, kteří vyrábějí a jsou schopni navýšit výrobu kvalitních a cenově dostupných potravin - je úplně jedno, jestli jsou velcí, malí nebo střední, prostě všichni, kteří jsou schopni vyrábět, ihned zrušit nesmyslné podpory do extenzivních výrob, které pod rouškou ekologického zemědělství a ochrany přírody rozdávají prostředky, které nic nepřinášejí obyvatelstvu, ani přírodě - to je myslím jasné, to je ta intenzifikace, o které jsem hovořil.

Současné směrování dosavadních prostředků do ekologické produkce přináší ze 17 % půdy, která je v ekologickém režimu, cirka 1,5 % produkce. Opravdu unikát, který chce současný ministr nehoráznými prostředky dále podporovat. To je ten klimatismus, environmentalismus a podobné nesmysly, které nás přivedou na kraj světa a také si myslím, že svět neakceptuje tyto hodnoty západu, jako je genderismus, klimatismus, environmentalismus, má padesát šest pohlaví. To jsou hodnoty současného západu, které ten svět neakceptuje a nechce s nimi nic mít. Tak jenom aby bylo jasno.

Ihned řešit zákon o významné tržní síle, kde by se měl řešit:

a) zákaz nákupu za podnákladové ceny,

b) zákaz prodeje za podnákupní ceny, únik příjmů státu v DPH,

c) zastropování marží na úrovni cirka 10 % po odpočtu nákladů prodeje a DPH - dneska máte marže na potraviny klidně 200 % i 1 000 %, takže ti zemědělci prodávají pod náklady, ale pak je tady významná tržní síla, která má 200 a 1 000 % zisku,

d) objem prodeje v promocích, podobně jako je tomu v Německu, do 20 %,

e) privátní značku prodejců a tak dále zrušit a uvádět adresného výrobce a zpracovatele,

f) posílit rozpočet národních podpor, to jsem už říkal, aspoň o 1,5 miliardy, které je nutné směrovat do komodit živočišné výroby - tady už se přestává chovat dobytek. A přitom ministr Jurečka řekne, to musím říct, to je podle mě výrok roku, že energii nahradíme plynem z chlévského hnoje, když to řeknu slušně, to jsem si nemohl nechat ujít a myslím, že to fakt aspiruje na výrok roku, přestože si pana ministra Jurečka vážím a vím, že o zemědělství něco ví.

Konec citace. To jsou jasné kroky, které vláda udělat může a pokud aspoň něco neudělá, budou mít lidé v České republice čím dál hlouběji do kapsy a budou nešťastní a postupně i dost naštvaní. Mluvil jsem o energiích. Další část jsou potraviny, to nás teprve čeká a já to říkám o den předem, než se ten problém prostě provalí v celé své nahotě.

Vládní pětikoalice tedy má dost témat, která má v současné situaci řešit ve prospěch českých občanů. Ne dost, v podstatě, na co se podíváte, je potřeba řešit a neřeší se to. A je to problém, který nakonec vybublá na povrch a bude to pro současnou vládu velký problém. Proč to nedělá a vyskládala na tuto mimořádnou schůzi korespondenční volbu a další úplně možná politická témata, ale nikoliv témata, která vlastně řeší problémy obyčejných občanů, obyčejných lidí, tomu dost dobře nerozumím, ale je jasné, že pro tuto vládu ta politika je důležitější než pomáhat lidem. Pro občany České republiky si myslím, že je korespondenční volba úplně nezajímavá. Je to politické téma a je to pro mě naprostá záhada.

Takže dámy a pánové, já jsem měl prostě pocit, že přestože se tato schůze bude věnovat úplně jiným věcem, bude se věnovat politice, že je potřeba upozornit na to, co lidi trápí a bude trápit a s čím se budeme v následujících dnech, měsících a letech setkávat a co budeme řešit. Chtěl jsem dát vládě takový malý návod, co by asi mělo být součástí těch mimořádných schůzí, a uvidíme, jestli si z toho něco vezme, ale vám děkuji za pozornost. (Potlesk z řad poslanců SPD.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.