Fiala (SPD): Tato vláda bude rozdávat i na dluh, aby jí vládnutí vydrželo co nejdéle

11.07.2018 17:43

Projev na 17. schůzi Poslanecké sněmovny 11. července 2018 k žádosti vlády premiéra Andreje Babiše o vyslovení důvěry

Fiala (SPD): Tato vláda bude rozdávat i na dluh, aby jí vládnutí vydrželo co nejdéle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Radim Fiala

Vážené paní kolegyně, vážení páni poslanci.

Dovolte mi, abych se tady krátce vyjádřil za poslanecký klub hnutí SPD. Klub poslanců SPD nepodpoří vládu, která dnes předstoupila k hlasování o důvěře. Stanovisko našeho klubu bude vyjádřeno hlasováním proti návrhu na důvěru. Naše hnutí dlouhodobě říká, že nepodpoří vládu s účastí České strany sociálně demokratické a nepodpoří vládu, která by jasně nedeklarovala ochotu podpořit zákon o všeobecném referendu včetně možnosti lidí hlasovat o takových věcech, jako je členství v Evropské unii nebo NATO. Tuto podmínku tato koalice, která je faktickou trojkoalicí hnutí ANO, ČSSD a KSČM, bohužel nesplňuje.

Vláda předstupuje před Sněmovnu bezprecedentním způsobem v naprosto nejasném personálním složení. Pokud bych měl situaci trošku nadlehčit, řekl bych, že rozumíme personálním nejasnostem a improvizacím, kdy jeden člen vlády bude řídit Ministerstvo vnitra a Ministerstvo zahraničí. Konec konců, zahraniční politika České republiky se dělá v Berlíně a v Bruselu, takže vlastně žádného ministra zahraničí ani nepotřebujeme. A nejenom zahraniční politika. Já dnes mohu čerpat z dnešního projevu předsedy lidovců, pana Bělobrádka, který řekl, že na základě tlaku Bruselu odstoupil pan Babiš od sestavování vlády s SPD. Takže nejenom zahraniční politika, ale i to, kdo bude ve vládě v České republice, tak o tom se rozhoduje pravděpodobně někde jinde.

Šachy kolem obsazení Ministerstva spravedlnosti se dají také pochopit. V zemi, kde se do vlády vrátí politická strana politicky zodpovědná například za kauzu OKD, která ignoruje rozhodnutí soudu a neplatí dluhy, pro takovou stranu je vlastně Ministerstvo spravedlnosti zbytečné. Je příznačné, že se nám také do vysoké funkce náměstka ministra vrací i bývalý lithiový ministr. Dost zlehčování. Jsem v Poslanecké sněmovně dost dlouho, ale takové okolnosti, které provází sestavení této vlády, jsem ještě nezažil.

Náš poslanecký klub bude této vládě opozicí. Budeme opozicí, která bude ctít ústavní zvyklosti. A budeme opozicí, která na půdě Sněmovny podpoří věci, které budou v souladu s naším programem nebo budou vycházet z aktuálních potřeb naší země. Je nepochybné, že tato vláda se bude s námi rozcházet zcela principiálně v oblasti zahraniční politiky, neboť to bude vláda plně poslouchající Berlín a Brusel. Vláda, která před nás předstupuje, bude pokračovat v další destrukci suverenity České republiky a přesto, že nás bude ujišťovat, že bojuje proti imigraci, a hájí zájmy České republiky, opak bude pravdou. Hluboce nesouhlasím s panem premiérem, že potřebujeme ekonomické imigranty. My potřebujeme podporovat české rodiny tak, aby se zde rodily české děti, které budou pro sebe a pro tuto zemi pracovat a podnikat. To je jediná šance pro naši budoucí prosperitu a pro budoucnost tohoto státu.

Máme také zásadní obavy, že tato vláda nevyužije příznivé ekonomické situace k zastavení deficitního hospodaření státu a její výdaje porostou rychleji než příjmy. Nárůst finančních transferů pro takzvané neziskové organizace pokračuje. Koneckonců meziročně je to v desítkách procent. Je zcela zřejmé, že tato vláda bude pod tlakem těchto organizací pokračovat v neomarxistickém zpochybňování přirozených hodnot a bude podporovat diktaturu takzvaných utlačovaných menšin.

Dnes demonstrují lidé proti účasti komunistické strany ve vládě. Upřímně řečeno, a budu mluvit za sebe, já se příliš neobávám starých soudruhů, ale obávám se těch nových, kteří sídlí v Bruselu. Dnes je v médiích výrok jednoho z představitelů komunistické strany . A ten výrok je tak vypovídající o pozici komunistické strany v české politice, že je nutné ho zmínit. Zní: Až Babiš přestane rozdávat drobné, přestaneme podporovat jeho vládu. Naši kolegové z komunistické strany jsou zřejmě poučeni z krizového vývoje reálného socialismu a zřejmě dobře znají výrok Margaret Thatcherové, že socialismus končí v okamžiku, kdy dojdou cizí peníze. Chci tímto připomenout, že pan Babiš nebude rozdávat své peníze, protože stát žádné peníze nemá, ale bude rozdávat peníze z daní v drtivé většině lidí, kteří poctivě pracují a férově podnikají. Naše hnutí nevěří, že tato vláda bude schopna zefektivnit státní správu a účinně snížit náklady na státní správu. Tato vláda bude rozdávat i na dluh tak, aby vládnutí se sociálními demokraty a komunisty vydrželo co nejdéle.

Česká republika bude muset řešit zásadní sociální, ekonomické a bezpečnostní problémy. Vláda, která vzniká tímto způsobem a na tomto půdorysu, toho bohužel nebude schopna. Bude se plně soustředit na jednu jedinou věc. Vládnout co nejdéle bez ohledu na zájmy této země.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…