Fiala (SPD): Zvýšit věk odchodu do důchodu na 68 let je asociální zrůdnost

19.02.2023 16:21 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zvýšení věku odchodu do důchodu a zdravotní kondici českých seniorů

Fiala (SPD): Zvýšit věk odchodu do důchodu na 68 let je asociální zrůdnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda hnutí SPD Radim Fiala

Naprosto odmítáme, aby se zvýšil věk odchodu do důchodu na 68 let, jak navrhuje Fialova vláda! Plánované prodloužení věku odchodu do důchodu zaviní růst počtu seniorů s psychickými problémy, řekl Právu a Novinkám primář Geriatrické kliniky VFN v Praze Tomáš Richter. V 65 letech podle něj přichází zlom, průměrný český senior už ve věku 68 let trpí řadou chronických nemocí. Imunolog Ilja Stříž míní, že kondice českých seniorů bývá horší než u jejich vrstevníků například ve Skandinávii.

„Věk 65 let je zlomový, dochází k rychlému snižování fyzických a psychických sil a rychle narůstá nemocnost. Zvyšuje se výskyt tzv. civilizačních nemocí, jako je arteriální hypertenze, ischemická choroba srdeční, cévní mozková příhoda, diabetes,“ popsal Richter.

Navíc výrazně roste riziko onkologických onemocnění. Mezi časté problémy seniorů dále primář řadí i parkinsona, demenci, artrózu kyčelních a kolenních kloubů. Starší lidé trpí také častějšími úrazy při pádech, zlomeninami krčku stehenní kosti, zápěstí a obratlů.

„Nesmíme zapomenout ani na zhoršení smyslového vnímání, poruchy zraku i sluchu. U seniorů 65+ klesá výkonnost imunitního systému, tedy zvyšuje se frekvence respiračních onemocnění, zánětů močových cest, je větší riziko pro pásový opar. Nicméně pro seniora 65+ je typické, že netrpí pouze jednou či dvěma chorobami, ale vždy kombinací výše uvedených,“ doplnil Richter.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

21:03 Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k očkování.