Fiala (Úsvit): Jedinými kamarády lichvářů jsou politici

22.04.2014 11:21

Kdo pochyboval, že žijeme v zemi, kde zájmy lichvářů jsou na prvním místě, má dnes jasno. Na semináři, který připravila ve sněmovně ČSSD, byl jednoduchý program. Dokázat, že snaha hnutí Úsvit přímé demokracie definovat lichvu je špatná, mylná a naprosto škodlivá.

Fiala (Úsvit): Jedinými kamarády lichvářů jsou politici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Radim Fiala

Návrh novely zákona, která byla hnutím Úsvit podána do sněmovny byl na semináři trhán na cucky. Přiznám se, že když slyším některé argumenty, tak přemýšlím o morálním zdraví a normálním podnikatelském rozumu zastánců současné situace. Politici z celého spektra a takzvaní odborníci se shodují. Definovat lichvu asi nejde, ohrožujeme systém půjček, který je motorem ekonomiky a tak dále.

Připadáte si jako ve scéně Kupce Benátského. Pokusím se zásadně argumentovat. V této zemi jsou podnikatelé rádi, když za rok dostanou na 1 korunu nákladů 8 až 12 haléřů hrubého zisku. Opakuji ročně. Lichvář má stejný zisk za dva týdny a ještě Vám drze tvrdí, že půjčka 5000 korun na 14 dní, když vrátíte a zaplatíte 5500 je vlastně korektní nabídka. Nabídka, která pomáhá lidem v těžké situaci. Šokující, ale logické je, že na straně lichvářů jsou různé neziskové organizace.

Chápu, bez lidí v tísní, kam je dostaly exekuce, by neměli co dělat. Nemohli by zdůvodnit své žádosti o podporu činnosti z veřejných prostředků. Sociální dávky a podpory se pak platí z daní těch ,,hloupých“ podnikatelů a jejich zaměstnanců. Slyšel jsem i argument, že budeme kriminalizovat drobnou kamarádskou finanční pomoc. Příkladně, když si půjčím tisícovku v hospodě od kamaráda a potom mu vracím tisíc sto. Na to nemám argument. Asi máme jiné kamarády a možná lichváři žádné skutečné kamarády nemají. Jejich jedinými ,,kamarády“ jsou politici. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…