Fialová (ČSSD): Gastroakademií prošla sedmdesátka žáků

07.10.2019 12:54

Začíná další rok Gastroakademie. Letos se mezi regionální kuchařskou elitu dostane devatenáct žáků.

Fialová (ČSSD): Gastroakademií prošla sedmdesátka žáků
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Čtvrtým rokem otvírá Kraj Vysočina pro devatenáct vybraných žáků ze čtyř krajských hotelových škol Gastroakademii. Jde o originální projekt, který má pomoci zvýšit kvalitu odborného vzdělávání v gastro oborech, především kuchař – číšník, využít potenciálu kvality poskytovaných služeb vybraných restaurací a prohloubit spolupráci škol a provozoven v celém regionu. „Včetně letošního roku prošla Gastroakademií sedmdesátka žáků. Za úspěch považujeme nalezení dostatečného počtu spolupracujících restaurací, posílení prestiže oboru a podchycení a rozvoj talentů. Vytvořili jsme si navíc zázemí pro reprezentaci kraji na republikové i mezinárodní úrovni,“ říká Jana Fialová, radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu.

V současné době jsou do projektu Gastroakademie zařazeni vybraní žáci 1. – 3. ročníků těchto krajských škol:

• Hotelové školy Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí

• Obchodní akademie Dr. Albína Bráfa, Hotelová škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Třebíč

• Obchodní akademie, Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotnická škola, Střední odborná škola služeb a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava

• Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod

Rozšířená praxe je žákům nabízena v restauracích Jelínkovy Vily Velké Meziříčí, Hotelu Slávie Pelhřimov, Kaskády Ledeč nad Sázavou, v Radniční restauraci Jihlava, v restauraci Tři knížata Jihlava a restauraci Buena Vista v Jihlavě. Žáci během dvou školních let projdou provozem vyjmenovaných restaurací, jejich praxe je zaměřena na konkrétní přípravu specifických kuchyní – např. zpracování ryb, příprava steaků nebo tradiční české kuchyně. Každý rok vybaví Kraj Vysočina budoucí kuchaře nejen rondony na míru, ale také soupravou kuchařských značkových nožů, zajistí úhradu ubytování v místě praxe a umožní gastrotýmu účastnit se gastronomických událostí – různých, přehlídek, soutěží a kurzů. V loňském roce absolvovali žáci například kurz přípravy sushi, kurzy pod vedením šéfa Narodního týmu kuchařů a cukrařů Jana Horkého, žáci 3. ročníků vloni i letos obdrželi pozvání na Symposium Culinary Prague a další. Zajímavá zkušenost byla určitě i účast na mezinárodním finále soutěže Tropheé Mille ve francouzské Remeši. Gastrotým se rovněž podílel na cateringu nejrůznějších akcí, například Den španělské a mexické kuchyně nebo Svatováclavské podsvícení na Velvyslanectví ČR ve Vídni.

V současné době nabízí střední školy zřizované Krajem Vysočina 16 oborů se zaměřením na gastronomii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…