Fiedler: To se nám najednou a rychle vyrojilo zachránců českého lithia...

06.10.2017 21:30

Aneb pokrytectví většiny poslanců za ANO 2011 už se mi opravdu zajídá. Tak, jak jsme tomu byli svědky už častokrát, prohlášení poslanců ANO a jejich hlasování bývají zcela protichůdná.

Fiedler: To se nám najednou a rychle vyrojilo zachránců českého lithia...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Karel Fiedler

V těchto hodinách jsme svědky častých prohlášení poslanců z hnutí ANO2011, včetně jejich lídra a předsedy, jak podpoří mimořádnou schůzi Sněmovny k tématu těžby lithia. Podotýkám poté, co ministr ČSSD Havlíček již memorandum o těžbě podepsal.

No, mohli svůj skutečný zájem o toto téma již projevit mnohem dříve, ještě před podepsáním tohoto memoranda. A to na 59. schůzi Sněmovny, kdy jsem projednání tohoto bodu navrhoval již 27.června.

Stenozáznam z jednání Sněmovny je zde:

Poslanec Karel Fiedler: Ještě bych chtěl navrhnout zařazení úplně nového bodu, který jsme dosud neměli ve sněmovním systému, a je to to, že se na mě obrací řada občanů a dotazují se mě, jak je to vlastně s tou těžbou lithia poté, co jsme tady měli slavnou kauzu OKD, kdy stát prodělal a někteří jiní bohatě vydělali. Navrhuji tedy zařazení bodu s názvem Informace vlády k podmínkám těžby lithia v České republice.

Myslím si, že bychom si měli zavčas vyslechnout podmínky, za jakých bude nakládáno s nerostným bohatstvím České republiky. Nerostné zásoby se nám zužují, deficit máme stále obrovský, bohaté oligarchy máme – ti nám přibývají. A tady mám zase pocit – nejen já, ale i řada občanů –, že se chystá další případ, kdy stát bude němě přihlížet tomu, jak soukromé firmy bohatě vydělávají.

Myslím si, že by to mělo být prioritou státu. Je to můj obecný názor, a proto si dovolím zařadit tento bod. Zopakuji ještě jednou název: Informace vlády k podmínkám těžby lithia v České republice. Navrhuji opět alternativně dva termíny, je to čtvrtek 29. června po pevně zařazených bodech, nebo čtvrtek 13. července pevně na 11. hodinu, čili jako první bod jednacího dne.

http://www.psp.cz/eknih/2013ps/stenprot/059schuz/s059003.htm

Podívejme se, jak jednotlivé poslanecké kluby a jednotliví poslanci hlasovali o zařazení tohoto bodu k projednání:

http://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?G=66569

Z protokolu hlasování je evidentní, že tento návrh byl většinově zamítnut hlasy všech tří klubů vládní koalice, tedy nejen ČSSD, ale i ANO2011 a KDU-ČSL ... (čest světlým výjimkám mezi nimi...)  Povšimněte si, že mezi těmi proti byli i např. Andrej Babiš a poslanec Roman Kubíček, kteří nyní pokrytecky tak horují za zařazení tohoto bodu a deklarují podporu ANO. 

Že to bylo mimořádné? Ale kdepak! 11.7. jsem zařazení tohoto bodu navrhoval znovu. Výsledky hlasování z 11.7. jsou zde: http://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?G=66569

Spasitel a „protikorupční bojovník“ Andrej Babiš opět hlasoval proti! Jeho současným halasným řečem o tom, jak je rozhořčen krokem ministra ČSSD Havlíčka (který mu ovšem umožnil prodloužením lhůty ministr za ANO Brabec) nevěřím ani za mák. Je to úplně stejné, jako když se holedbal (ovšem až po tom, co byl nachytán), jak chce zdanit (i jeho vlastní) korunové dluhopisy. Když jsem několikrát takový bod také navrhoval, také poslanci ANO poslušně hlasovali proti.

Pokrytectví poslanců a lídra ANO už se mi opravdu zajídá. Voličům se však jeho a jejich koblihy, k naší smůle, zatím nezajídají...

Ostatně na naší politické scéně v úspěšném praktikování rčení, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou, nejsou zdaleka osamoceni... 

Ponechávám na čtenářích, ať si vlastní úsudek udělají podle uvedených hlasování sami.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.