Fiedler (Úsvit): Rasismus? Nikoliv dámy a pánové, jen pravidla hry

28.06.2014 9:00

Političtí představitelé koaličních lidovců (europoslanec Zdechovský) se děsí: Evropa prý nezvládá problém masového přílivu nelegálních přistěhovalců a nezvládnutá imigrační politika je evropskou časovanou bombou.

Fiedler (Úsvit): Rasismus? Nikoliv dámy a pánové, jen pravidla hry
Foto: Archiv časopisu Green
Popisek: Karel Fiedler.

Na to ale Úsvit upozorňuje již delší dobu, náš varovně zvednutý prst byl však až doposud vnímán jako extremistické gesto. Zdá se, že skutečný problém nyní konečně pochopili i někteří z koaličních lidovců. Snad to zavčas začnou chápat i další ve Strakově akademii.

Zatímco problematika masového náporu běženců plní v ostatních evropských zemích přední stránky novin, u nás je ticho po pěšině. Přitom jsou to právě média, která do velké míry ovlivňují veřejné mínění a jsou primárním zdrojem obecné informovanosti. Důvod je nasnadě: imigrační politika, stejně tak jako jasný postoj k národnostním menšinám je velmi citlivé téma a v pokryteckém rybníku české žurnalistiky – a nutno podotknout i politiky – si nikdo nechce ušpinit ruce nálepkou rasisty.

Hnutí Úsvit se od začátku svého vzniku této problematiky nebojí. Soustavně upozorňujeme na to, že laxnost a neochota řešit problém imigrantů je věc, která se nám může zatraceně vymstít: ekonomicky (tak jako v případě Německa nebo nejnověji Itálie), i politicky. Za to všechno si Úsvit vysloužil nálepku extremistické strany. Proč? Je to snad proto, že se na rozdíl od tradičních politických stran u nás nebojí nahlas říci to, co na Západ od nás už dávno vědí?

Nejsme žádní extremisté. Od počátku voláme po rozumném a rozvážném řešení, podle přísloví „lepší nemoci předcházet, nežli jí poté komplikovaně a nákladně léčit“. Na stejnou rétoriku nyní nastupují i lidovci – pomalu a opatrně, jak je jejich zvykem – ale nastupují. Poslední veřejné prohlášení jejich europoslance Zdechovského o tom, že migrační politiku je třeba řešit co nejdříve, je toho důkazem. ( viz dřívější článek zde na Parlamentních listech http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Katastrofa-s-imigranty-se-stale-zhorsuje-Europoslanec-Zdechovsky-radeji-ani-nechce-domyslet-co-bude-dal-323940). Lidovce za extremisty nikdy nikdo nepovažoval a zřejmě ani nepovažuje. Tato strana jen zřejmě pochopila to, za co představitelé Úsvitu burcují už rok: že totiž strkání hlavy do písku před problémem ještě nikdy nikomu nepomohlo.

Nezvládnutá imigrační politika vede v Evropě kromě obrovských ekonomických nákladů k vzestupu krajně pravicových uskupení. Výsledek posledních eurovoleb toho budiž důkazem. Evropa, v čele s Německem a Itálií, se ani po 70-ti letech od konce druhé světové války nedokázala vyrovnat se stigmatem nacistických masakrů. V obavě o nařčení z novodobého rasismu otevřela imigrantům svou náruč. Výsledkem jsou obrovské ekonomické výdaje na sociální dávky pro imigranty i všeobecná nedůvěra místních obyvatel k těmto přistěhovalcům. Ideální podhoubí pro opravdový rasismus, k němuž je od nedůvěry nebezpečně blízko. Evropané, včetně Čechů už ale nemají čas na pokrytectví. Je třeba říci, že život v Evropě má svá pravidla. A kdo na ně nemíní přistoupit, nemá zde co dělat. To není rasismus. To jsou pravidla hry s názvem Civilizovaná Evropa 21. století.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.