Filip (KSČM): 100 dní koaliční vlády

29.09.2018 6:33

Z pohledu KSČM vnímáme prvních 100 dní koaliční vlády Andreje Babiše, složené z ministru nominovaných hnutím ANO 2011 a ČSSD, se smíšenými pocity.

Filip (KSČM): 100 dní koaliční vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Vzhledem ke složení nelze mít přehnané očekávání, ale vnímáme určitý zásadní rozdíl od přechozích vlád. Není to tedy vláda, s níž by KSČM spojovala přehnané naděje a výrazný optimismus.

KSČM prostřednictvím hlasů svých poslanců umožnila získat důvěru výše uvedené koaliční vládě. Podmínili jsme to programovou podporou našim sedmi prioritám. Za pozitivní tedy především vidíme, že Česká republika má vládu s důvěrou a může přistoupit k nápravě některých negativních opatření předchozích vlád.

Rozhodující je, zda jde i o nové  směřování České republiky do budoucna. Z pohledu našich priorit zatím vláda plní své závazky. Byť s různou intenzitou. Kladně hodnotíme např. prvé kroky, směřující k valorizaci důchodů, obdobně přístup k navyšování mezd, dosáhli jsme dohody o plánu k navýšení minimální mzdy, zrušení karenční doby a dalším sociálním opatřením.

Velice opatrní či spíše nespokojení jsme v současných krocích. Kritické výhrady máme k pomalému vývoji v personální situaci v resortu zahraniční politiky, zdravotnictví. Další čas ukáže, jak se bude situace vyvíjet, zda dál bude KSČM ochotna vládu tolerovat i do budoucna, práci budeme kriticky posuzovat případ od případu.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…