Filip (KSČM): Budeme chtít, aby vláda s námi komunikovala ještě intenzivněji

24.03.2020 13:59

Projev na 42. schůzi Poslanecké sněmovny 24. března 2020 k stavu legislativní nouze

Filip (KSČM): Budeme chtít, aby vláda s námi komunikovala ještě intenzivněji
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Dobrý den, vážený pane předsedo, pane předsedo vlády, členové vlády, paní a pánové.

Předseda vlády požádal Poslaneckou sněmovnu o vyhlášení stavu legislativní nouze a na základě rozhodnutí předsedy Poslanecké sněmovny tento stav je vyhlášen. Máme posoudit, jestli trvá. Dovolte mi odpovědět za klub KSČM, že jsme přesvědčeni, že stav legislativní nouze v České republice trvá. A můžeme být zatím rádi, že postupujeme v tomto režimu, nepostupujeme zatím v režimu § 109n (?m?), to znamená v ohrožení bezpečnosti republiky. Ale i to se může stát. Tedy odpovídáme a budeme hlasovat pro vyhlášení stavu legislativní nouze, nebo potvrzení jeho existence.

Dovolte mi pár poznámek k předloženým návrhům vlády. Klub Komunistické strany Čech a Moravy jednotlivé návrhy, které vláda předkládá pro jednání zasedání Poslanecké sněmovny podpoří s tím, že máme výhradu k některým návrhům a předložíme pozměňovací návrhy, jak jsme avizovali ve výborech Poslanecké sněmovny s tím, že předpokládáme, že tyto návrhy budou mít všeobecnou podporu a bude možné návrhy zákonů přijmout a posunout je do Senátu.

Pokud jde o další postup, avizuji, že předpokládáme vzhledem k vývoji v České republice, že stav legislativní nouze, stav nouze v České republice, jak jej vláda vyhlásila, bude pokračovat i po 12. dubnu letošního roku. A to neříkám jako nějaké strašení, ale jako reálný fakt vzhledem k vývoji situace s nákazou COVID-19. To znamená, že máme před sebou určitě ještě nejméně jedno zasedání, ve kterém budou posouzeny další návrhy. Tam už budeme chtít, aby vláda s námi komunikovala ještě intenzivněji, než tomu bylo dosud. A beru velmi vážně nabídku pana předsedy vlády a klub KSČM doplní do krizového štábu svého zástupce, abychom byli i my, kteří chtějí pomoci řešit situaci, která v České republice je.

Pokud jde o věci, které tady byly řečeny zatím z pohledu například toho návrhu, který tady předkládal pan kolega Okamura, jenom chci sdělit, že klub KSČM dnes předloží návrh zákona o poskytování dotací nestátním neziskovým organizacím ze státního rozpočtu České republiky, tak abychom o tom nemluvili, ale abychom konkrétně předložili Sněmovně návrh, kterým bychom to upravili do budoucna tak, abychom nemuseli o těch 11 miliardách, o kterých tady bylo řečeno, pochybovat.

Pokud jde o další návrhy jak ve státního rozpočtu nebo v sociální oblasti, v oblasti resortu průmyslu a obchodu, předpokládám, že už se na nových návrzích budeme také podílet s tím, že předpokládám, že Česká republika jako stát, ve kterém přece jen alespoň z části existuje řízení toho procesu lépe než v sousedních zemích, než zejména v Itálii, nebo Španělsku, či Velké Británii a Německu, budeme schopni včas realizovat taková opatření, která nám umožní v co nejkratší možné době ještě do pololetí stav nouze už ukončit a pokračovat v normálním životě občanů České republiky. K tomu jsme připraveni a budeme pro to ze všech sil pracovat.

Pokud bych měl hovořit o otázkách další bezpečnosti státu, jsem přesvědčen, že příští opatření musí směřovat k tomu, abychom udrželi energetickou bezpečnost, abychom se vrátili k potravinové bezpečnosti, to znamená, k výrobě, vlastní výrobě zejména živočišné, ale i rostlinné, k zemědělství, tak, abychom tam směřovali další prostředky, které dnes ještě neřešíme, a abychom je řešili na úkor jiných kapitol státního rozpočtu, nikoliv pouze za zadlužení přes státní dluhopisy. Tolik ode mě k žádosti předsedy vlády o vyhlášení nebo o udržení stavu legislativní nouze na této schůzi.

Děkuji vám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…