Filip (KSČM): Dar, který škodí

26.07.2021 4:31 | Komentář

Komentář na facebookovém profilu k návštěvě předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové

Filip (KSČM): Dar, který škodí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Jak se u nás říká, raději o chlebu a vodě, než tento danajský dar od Von der Leyenové. Šéfka unijní exekutivy přijela do Prahy, aby tu pokračovala v "nákupu" České republiky. Do kufříku přibalila z mimořádného fondu EU 180 miliard korun na oživení ekonomiky po koronavirové krizi. Stálo by jistě za zeptání, kdo koho že ve skutečnosti oživuje, neboť investice onoho bakšiše, vskutku zpropitného či almužny, jsou striktně dané.

V prvé řadě na ekologii, energetiku a dopravu musí padnout přes 85 miliard, což je skoro polovina. Oč jde, je jasné... European Green Deal aneb Zelená dohoda pro Evropu. Proto jsem v této souvislosti zmínil "danajský dar", chcete-li dle definice takový dar, jenž způsobuje obdarovanému spíše potíže či zlo, než užitek a spokojenost.

Jako příklad zmíním automobilový průmysl, který představuje přes 9 procent HDP, 26 procent výroby a 24 procent českého vývozu. V tomto největším průmyslovém odvětví v ČR pracuje přímo 177 tisíc osob a dalších 275 tisíc zaměstnávají návazné činnosti. Ročně se u nás vyrobí kolem 1,5 miliónu aut a jak na margo Zelené dohody pro Evropu uvedlo Sdružení automobilového průmyslu, dopad na českou ekonomiku bude drastický.

Kdyby k tomu KSČM měla dostatečně silný mandát, uhradila by Leyenové a jejím naditému kufříku zpáteční letenku pro první nejbližší spoj do Bruselu. Namísto toho ji tu s otevřenou náručí vítá předseda vlády. Myslím, že pro naši zemi je toto nesrovnatelně větší katastrofa, než jiné návštěvy... doplňte dle libosti z minulých dob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…