Filip (KSČM): K pátečnímu jednání o zvýšení platů ústavních činitelů

11.11.2014 20:15

Vládní koalice opět předvedla, že jí není nic svaté a ze svých voličů si může dělat bez ostychu „dobrý den“, kdy se jí zachce.

Filip (KSČM): K pátečnímu jednání o zvýšení platů ústavních činitelů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

 Aspoň tak to cítím po pátečním jednání, během kterého poslanci kvůli dost podstatnému „omylu“ paní ministryně práce a sociálních věcí, ale i jiných zástupců „jednotné“ (myšleno velmi ironicky) vládní koalice, nedokončili debatu o novele, která měla zabránit skokovému zvýšení platů ústavních činitelů od Nového roku.

Místopředseda Jan Bartošek (KDU-ČSL) například předvedl učebnicový příklad špatného řízení sněmovního jednání. Pan místopředseda zřejmě v pátek zapomněl vše, co se o řízení naučil a jako správný místopředseda by měl znát. Nebo snad schválně „sabotoval“ jednání? Obojí je nepřípustné.

Sněmovna se tak bude muset ještě jednou v listopadu mimořádně sejít. Pokud by se tak nestalo, platy zákonodárců by v příštím roce nestouply jen o jedno procento, jak (ne)chce vláda, ale o plných 26 procent. Čekal jsem, že si vládní představitelé po pátečním zpackaném jednání budou v čele s paní ministryní sypat popel na hlavu, nestalo se tak. Raději jít od problému pryč.

Někdo by páteční jednání mohl nazvat jen jako nečekanou souhru omylů a chyb, které nakonec zastavily ono zpackané jednání. Sám věřím, že tomu tak bylo. Někdo by se však mohl, a to právem, ptát, zda nešlo o úmysl či záměr některých zákonodárců si příští rok přilepšit. Doufám, že tomu tak není a podaří se nám na mimořádném jednání zvýšení platů zabránit. Pokud by se tak nestalo, utrpěl by státní rozpočet příští rok ztrátu ve výši skoro 119 milionů korun, což je nepřípustné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vojtěch Filip - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…