Filip (KSČM): Krizi vyvolala bývalá vládní koalice

07.08.2013 18:50

Projev na 57. schůzi PSP ČR ze dne 7. 8. 2013.

Filip (KSČM): Krizi vyvolala bývalá vládní koalice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Děkuji. Pane předsedající, vážený pane premiére, členové vlády, paní a pánové, proč tady dneska jsme. Jsme tady proto, abychom se pokusili řešit politickou krizi v České republice. Jeden bod, který řešíme právě nyní, otázku důvěry vládě Jiřího Rusnoka, to je jednom jedna z možností, jak politickou krizi řešit. Jednu možnost jsme si před nedávnem zavřeli zcela zbytečně. Když tedy tady jsme kvůli řešení politické krizi v České republice, je potřeba si položit otázku, kdo politickou krizi vyvolal a odpovědět si na ni. Vyvolala ji snad KSČM? Určitě ne. Politickou krizi vyvolala bývalá vláda Petra Nečase a jeho souputníků.

Za prvé. Nebyla nikdy schopna reagovat na potřeby občanů a už v roce 2011 a 2012 se rozpory mezi vládou a občany České republiky vyhrotily. Oznámení o tom, že více než 100 tisíc občanů na Václavském náměstí je věc, kterou se vláda nebude zabývat, jenom rozšířilo řady politického hnutí Stop vládě. Ale my jsme nebyli součástí tohoto hnutí. My jsme tady poctivě v Poslanecké sněmovně pracovali a říkali názory našich voličů a snažili se na ně upozornit. Arogance bývalé vládní koalice trvá i dodnes. Jak si jinak vysvětlit, co se tady odehrálo při hlasování o programu této schůze? Tady dva roky i více leží návrhy zákonů z opozice, ale vy si takzvanou stojedničkou prosadíte svůj vlastní návrh do pořadu této schůze a návrh, který tady byl na obranu učitelů, potopíte a myslíte si, že to je vládnutí. To je pouze výraz arogance moci! Jestli si opravdu myslíte, že občané si přejí, abyste ani nejednali o problémech, které opozice naznačuje, tak to jste na velikém omylu. Kdysi vládní koalice, ať byly sociálnědemokratické s Unií svobody, lidovci nebo bývalá koalice Mirka Topolánka se Stranou zelených, samozřejmě alespoň připustila jednání o návrzích a měla buď tolik síly, že je zamítla, a nebo připustila, aby byly projednány a schváleny. Vy se vůbec bojíte toho tématu, které tady opozice předloží. A divíte se, že jste skončili v politické krizi, pádem vlády, vlády ostudy České republiky. Zneužití Vojenského zpravodajství, jak tady bylo několikrát řečeno, je ostuda České republiky na mezinárodní scéně největšího kalibru od vzniku samostatné Československé a České republiky. To je realita. Ale vy jste si jenom říkali, že jste to špatně zkomunikovali. No, možná, že jste to špatně zkomunikovali, ale hlavně jste nezvládli vlastní roli.

Když se tedy ptáme, kdo vyvolal politickou krizi, tak si musíme říci, že je to bývalá vládní koalice. A teď se ptám, kdo ji chce, nebo nechce řešit. Ale vy jste právě ukázali, a proto jsem říkal příklad z dnešního hlasování o programu schůze, že ji řešit nechcete, že chcete pokračovat stejným způsobem a myslíte si, že to je řešení krize. Ano, občas je velmi důležité, aby ten, kdo co zkazil, také napravil. Ale vy nejste schopni to, co jste zkazili, napravovat, protože se chováte pořád stejně jako do doby pádu vlády Petra Nečase. Co je tedy a co není řešení této politické krize? Řešení této politické krize je návrat důvěry v ústavní instituce České republiky. Ale to není otázka důvěry hlasování ve vládu České republiky pod vedením Jiřího Rusnoka, to je otázka důvěry občanů, jestli funguje Poslanecká sněmovna, jestli funguje Senát, soudy, státní zastupitelství a policie. A vy děláte všechno pro to, aby nám nikdo nevěřil. Ale věřte mi nebo ne, já bych si velmi přál, aby Poslanecká sněmovna získala zpátky důvěru občanů a byla tím místem, kde se vedou politické diskuse, ale korektní politické diskuse. Vy té korektnosti nejste schopni. Vy to každý den ukazujete každým svým konáním!

Myslíte si, že to je možné donekonečna předvádět a že to tato parlamentní demokracie, které se tady zastával například ve svém projevu Karel Schwarzenberg, unese? Ano, hovořil o tom, jakým způsobem naplňovat odkaz Tomáše Garrigue Masaryka. Nezlobte se na mě, ale Tomáš Garrigue Masaryk měl právo jmenovat úřednickou vládu a úřednickou vládu také několikrát jmenoval. A promiňte mi, ten Parlament neobcházel, protože samozřejmě Ústava z roku 1920 mu to umožňovala. My jsme si řekli, že to bude jinak. A vy říkáte, že došlo ke zneužití prezidentské moci a že jsme na křižovatce. Ano, jsme na křižovatce. Buď tady bude parlamentní demokracie se vším všudy, že budete také respektovat, že tady existuje kromě nějaké většiny také menšina, jejíž práva podle Ústavy České republiky máte ctít jako politická většina, tak je alespoň respektujte a nechte projednat zákony, které tady leží dva roky a které vedou k tomu, že se tady vytvářejí bílí koně. Jak dlouho tady leží zákon o občanských průkazech, který jsme předložili v klubu KSČM? Ano, leží tady dva roky. Už ho máme dokonce schválený ve výborech, ale nikdy na něj nepřijde řada, protože bílé koně přes ty vymydlené občanské průkazy, kde není uvedeno, jestli je člověk způsobilý nebo nezpůsobilý k právním úkonům, si chcete vytvořit na ty vaše tunely, které tady předvádíte. Myslíte si, že někdo chce důvěřovat takovým lidem, jako byl například pan kolega Drábek a jeho náměstek Šiška, když se prokázalo, co se tady odehrávalo? Nebo si opravdu myslíte, že nikdo netuší, co je za tím návrhem zákona, který tady budeme projednávat v průběhu této schůze o značení lihu? Opravdu si vážně myslíte, že nikdo nehledí na to, kolik má státní zakázka stát a proč nebyla učiněna dřív?

A jestli něco lidem opravdu vadí, je to, že zakrýváte své skutečné zájmy. A řešení, které tady dnes předkládáme, to znamená otázku vyslovení důvěry, zase je řešením, které je až sekundární po tom, abychom mohli obnovit důvěru. Obnovení důvěry je dáno jedině tím, že občanům umožníme, aby hlasovali ve volbách o novém složení Poslanecké sněmovny a o vytvoření normální politické vlády. O době trvání této vlády, která tady za mnou sedí, rozhodujete vy, nikoliv ti, kteří podpoří hlasování o důvěře. Protože vy jste se rozhodli, že politickou krizi chcete prohloubit. Ano, rozumím tomu, že TOP 09 musí náramně vyhovovat, když vidí, v jakém stavu, a jak řekl bývalý předseda ODS Mirek Topolánek ve volném pádu, a říká si, že voliči ODS přejdou k nám, TOP 09, a proto TOP 09 náramně trvá na tom a lže prezidentu republiky, jak tady bylo jasně řečeno, když jste mu v sobotu nebo v neděli říkali při návštěvě v Lánech, že budete pro předčasné volby, a pak jste v úterý obrátili, a v tomto ohledu já tedy vidím řešení jenom v tom, že se přikloníte k tomu, aby tento Parlament byl rozpuštěn a byly vypsány nové volby, protože pak se prokáže, jestli máte strach o svoje poslanecké posty nebo o imunitu, nebo o výsledek ve volbách a nebo, jestli si skutečně stojíte za tím, co jste tady říkali, že jste to dělali tak dobře a náramně jedinou cestou, kterou jste tady uváděli, že je vyvedením České republiky z krize. Místo toho jste republiku přivedli do mnohem hlubší krize, než tady kdy byla.

Položím si další otázku. Co jsou principy parlamentní demokracie a kdo je podkopává? Podkopáváte je vy, protože zase mluvíte o tom, že jsme na křižovatce a že prezidentu dáváme obrovskou moc. Co vám prosím bránilo v minulém hlasování o rozpuštění Parlamentu, abyste mu tu moc ubrali a řekli ne, pane prezidente, můžete si jmenovat vládu, ale na 60 dnů a do 60 dnů tady budou volby a z voleb vzejde nový Parlament a vy, pane prezidente, dneska to říkal, pověřte předsedu vítězné strany nebo představitele vítězné strany funkcí předsedy vlády. Ale vy to nechcete! Vy chcete svým hlasováním jednoznačně prohloubit politickou krizi.

A dáváte prezidentu republiky větší moc než ji v Ústavě má! Proč to děláte? Proč o tom mluvíte? Že se zvyšuje moc prezidenta. Vždyť to máte ve svých rukou, rozpustit ten Parlament. A podkopáváte parlamentní demokracii právě tím, že nedbáte toho, abyste vůbec připustili rovnocenné projednávání návrhů koalice a opozice. Neustále předsouváte svoje vlastní návrhy a odsouváte návrhy opozice a nejste schopni, nejste schopni nebo se těch témat tak bojíte, abyste je alespoň zamítli.

Jaké je řešení této krize? Tak buď řešení krize necháme na prezidentu republiky a ten si ve svých pravomocích podle článku 62 Ústavy, kdy jmenuje, odvolává předsedu vlády a vládu České republiky a samozřejmě rozpouští Parlament jenom, když ty tři pokusy nevyjdou nebo když ho o to požádáme ústavním usnesením. A dáte mu tu pravomoc. Možná, že čekáte, že v příští prezidentské volbě vyhraje nějaký pravicový prezident a zvýšení prezidentských pravomocí se vám bude potom hodit. Jako na ně dneska "nadáváte", máte proti tomu výhrady, tak se vám to možná do budoucna chce hodit. Proto to možná děláte. Protože jiný důvod tady nevidím. Protože kdybyste skutečně chtěli, aby rozhodoval Parlament jako v parlamentní demokracii, tak byste skutečným způsobem řekli ten konkrétní krok, který může Poslanecká sněmovna udělat. A to znamená - Ano, tohle bude trvat už jenom 60 dnů. Nebudou tady poslanci, vzdáme se svých mandátů hlasováním a budou samozřejmě vypsány nové volby.

Ale vy zcela záměrně, zcela záměrně dáváte takovou moc prezidentu republiky, kterou v Ústavě napsanou má, ale nikdo ji tak nevykonával kromě připomenutého Václava Havla, který to tak učinil v době jmenování vlády Josefa Tošovského. A Poslanecká sněmovna v té době pod onou "výhrůžkou" Václava Havla raději důvěru dala a zkrátila si volební období a v červnu 1998 byly volby.

Jaké řešení navrhuje KSČM? Stejně jako jsme říkali na začátku té politické krize. Předčasné volby. Volby, které znovu obnoví legitimitu tohoto sboru. Ještě v žádné Poslanecké sněmovně nebyli v minulosti lidé, kteří byli závislí jenom na politických programech ze své vlastní hlavy a ne které předkládaly. Ano, v průběhu volebního období jistě může dojít k tomu, že lidé změní názor nebo že se rozhádají s vlastní politickou stranou. Ale tolik lidí a tolik politických stran, které tady vznikly po krizích, kterými byla provázena vláda Petra Nečase, jsme tady opravdu neměli. Jaké zájmy zastupují ti nezařazení poslanci? Politických stran, které vznikly dávno po volbách nebo jenom svoje osobní vlastní? A chcete mi říct, že opravdu čekáte na to, že prezident připustí dříve než v únoru příštího roku, abyste si to vychutnali do voleb v červnu, že by byla ustavena vládní koalice na původním půdorysu? To je myslím docela zajímavý model, který by byl vynikající, protože potom by bylo velmi zajímavé, co byste s tím dělali.

Ale dovolte mi, abych odpověděl na poslední otázku, kterou si musím položit. Když nechcete jako ústavní většina tohoto Parlamentu rozhodnout o seberozpuštění, tak nezbývá nic jiného než se svým způsobem dohodnout na tom, kdo tady bude vládnout. A buď bude moc jenom v rukou moci výkonné, protože prezident republiky je součástí moci výkonné a my mu to umožníme, anebo jako Poslanecká sněmovna dáme důvěru vládě Jiřího Rusnoka a budeme ji kontrolovat jako Poslanecká sněmovna a budeme s ní pracovat jako s vládou, která je odpovědná Poslanecké sněmovně.

Já jsem porovnával politický program, prohlášení vlády Jiřího Rusnoka s programem KSČM a velké množství shod tam není, i když samozřejmě respektujeme to, že tam bylo zvýšení minimální mzdy, které udělala vláda svým vlastním rozhodnutím. Jsou tam kroky, které jsou velmi pozitivní z pohledu zvýšení zaměstnanosti, z pohledu změny, konečně změny v zahraniční politice, pokud jde o naše ekonomické akvizice, protože tu ostudu, kterou člověk zažije kdekoliv kam přijede s udělováním víz pro občany jiných států do České republiky, tu už opravdu zažívat nemusím. A v tomto ohledu si myslím, že je tam dostatek prostoru, abych řekl: Ano, je lépe, aby vláda Jiřího Rusnoka vedla tuto zemi do předčasných nebo řádných voleb než aby ji vedla vláda bývalé koalice, která skončila ve vlastní krizi. A proto svým způsobem mi nezbývá nic jiného než konstatovat to, co jsme včera projednávali a na čem se usnesl náš politický orgán a poslanecký klub. Že klub KSČM dá důvěru vládě Jiřího Rusnoka a bude doufat, že platí veřejný příslib předsedy TOP 09, který učinil ve veřejnoprávní České televizi v neděli, že pokud vláda získá důvěru, tak bude TOP 09 připravena hlasovat pro ústavní usnesení o rozpuštění Poslanecké sněmovny. A to je velmi vážný argument pro nás. A rád bych, aby to nebylo tak, že to sice v neděli slíbí, ale ve čtvrtek už to neplatí.

A v tomto ohledu mi dovolte na závěr jednu malou poznámku. Byl bych rád, aby se politická řešení hledala tady v Poslanecké sněmovně. Abychom je neexportovali svojí neschopností se dohodnout někomu jinému a abychom udrželi parlamentní charakter České republiky. Ale záleží to opravdu více na vás než na KSČM nebo na těch, kteří budou hlasovat pro důvěru vládě Jiřího Rusnoka. Možná, že někteří z vás si to uvědomí. Bylo by velmi špatné, kdybyste si to uvědomili až v únoru nebo březnu příštího roku. Děkuji vám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

10:21 Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

Směrnice o minimální mzdě, posilování kolektivního vyjednávání a posilování práv zaměstnanců – to js…