Fischer: Schodek rozpočtu se nenavýšil o 24 miliard, jak tvrdí pan Kalousek, ale jenom o 7 miliard

19.12.2013 13:21

Projev na 4. schůzi Poslanecké sněmovny dne 19. 12. 2013.

Fischer: Schodek rozpočtu se nenavýšil o 24 miliard, jak tvrdí pan Kalousek, ale jenom o 7 miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

Pane předsedo, paní poslankyně, páni poslanci, já jsem sem nepřišel zdržovat, ale já jsem se celý život živil čísly. Ta čísla existují a ať se s nimi dělá prostě cokoliv, tak zůstávají stejná. To je podstatné.

Rád bych se ke dvěma číslům a k těm argumentům předtím vyjádřil.

Jednak schodek, s kterým přicházela předchozí vláda, který my jsme dostali do ruky jako verzi, s kterou jsme pracovali, a vy to všichni dobře víte, byl 105 mld. Kč. Vy teď budete schvalovat rozpočet, který se předkládá se schodkem 112 mld. Kč. Ten rozdíl není 24 mld., pokud umím počítat, ale je 7 mld. Je to s ohledem na přepočet růstu, který vláda udělala. Upozorňuji vás, že ten růst je realistický. Patří ke konzervativním růstu, pokud jde o makroscénář.

A asi to číslo druhé. Já jsem v té debatě v druhém čtení a nyní jako nejfrekventovanější slovo slyšel výdaje na vědu a výzkum. Pravda, předchozí vláda svým usnesením se rozhodla, bylo to jedno z posledních usnesení té vlády, se rozhodla posílit výzkum o 2 mld. Poslala tam 2 mld. Ovšem do rozpočtu, který přebírala tato vláda, se tyto 2 mld. navýšení neobjevily. Takže vás můžu ujistit, že proti vládnímu návrhu, který zpracovala předchozí vláda, a my jsme ho spíše technicko-bilančním způsobem nějak prolongovali s nějakými změnami, o kterých jste byli zpraveni, tak navýšila výdaje na vědu a výzkum o 0,4 mld. Kč. To jsou prostě čísla a ta nezměníte. Litr vody je litr vody.

Děkuji vám za pozornost a hlasování je nyní samozřejmě suverénně na vás.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Narostl výskyt psychických potíží u dětí. Kapacity přestávají stačit

4:32 Bartošek (KDU-ČSL): Narostl výskyt psychických potíží u dětí. Kapacity přestávají stačit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k závislostem a psychickým problémům dětí.