Flachs (SPD): Odstranit Jiřího Dienstbiera k záchraně ČSSD nestačí

25.11.2016 10:12

Odstranit Jiřího Dienstbiera bylo po krajských volbách pravděpodobně velkým snem i velké části sociálních demokratů. Při pohledu na průzkumy veřejného mínění je zřejmé, že jeho osoba byla pro ČSSD koulí na noze, která jí nemilosrdně táhla dolů.

Flachs (SPD): Odstranit Jiřího Dienstbiera k záchraně ČSSD nestačí
Foto: spo-milevsko.eu
Popisek: Robert Flachs

Prohlášení ohledně přijímání dalších imigrantů, zavádění systému pozitivní diskriminace, kdy jsou podporováni občané na základě rasového původu atd. To jsou témata, která ministr pro lidská práva prosazoval navzdory přání většiny obyvatel.

Ačkoli koaliční vláda dobrovolně přijme cca 3000 imigrantů. Jiří Dienstbier si pospíšil s vyjádřením, že Česká republika je schopna přijmout až 15 tisíc imigrantů ročně. V době, kdy většina občanů přijímání imigrantů odmítá, bylo zřejmé, že Jiří Dienstbier byl pro ČSSD nevítanou přítěží. To však není vše. Jiří Dienstbier byl dlouhodobým poslem špatných zpráv. Jeho návrhy počítaly s pozitivní diskriminací. To znamená zvýhodnění jedné etnické skupiny oproti zbytku populace (například podporování romských studentů na vysokých školách zvláštní dotací ve výši 60 tisíc korun). Je naprosto lhostejné, zda tato dotace přichází přímo ze státního rozpočtu nebo prostřednictvím neziskovek placených státem. Jen nevím jakým způsobem bude posuzováno, kdo je Rom a kdo není. V současné době si totiž národnost můžeme určit sami.

Pnutí v sociální demokracii se i díky těmto krokům stupňuje. K nejpopulárnějším politikům ČSSD patří politici, kteří téměř veřejně odmítají politiku pana premiéra (Vítězslav Jandák, Jaroslav Foldyna). Není bez zajímavosti, že Jaroslav Foldyna za ČSSD podepsal v Ústeckém kraji koaliční smlouvu mimo jiné s SPD (Svoboda a přímá demokracie). V této koaliční smlouvě byl deklarován odpor Ústeckého kraje k umísťování imigrantů a naopak podpora prvků přímé demokracie.

Abych se vrátil k panu ministrovi. Jeho politické odstranění je samozřejmě spojené s pokusem záchrany předsednické pozice pana premiéra v ČSSD. Premiér pro své znovuzvolení obětuje i své dlouholeté podporovatele. Uvidíme jestli mu tento krok vyjde nebo ne. Jeho ČSSD se však pod jeho vedením začíná nenávratně propadat. Obětování jednotlivců, kteří jsou pouze poslíčci některých názorových proudů v sociální demokracii, stranu nezmění.

Existuje jedno přísloví z rybářského prostředí, které toto dění charakterizuje. Své o tom ví i na ministerstvu obrany, kde za chybná rozhodnutí nebyla potrestána tehdejší ministryně, ale její podřízení úředníci. Každý z nás jistě ví i další příklady ze svého života. Rozhodnutí bude na členech ČSSD.

Nikdo další ČSSD radit nemusí. Jedno je však zřejmé. Znovuzvolení předsedy Bohuslava Sobotky, který vede svoji sociálně demokratickou stranu k nižším a nižším volebním výsledkům nebude pro nemainstreamovou opozici důvodem ke smutku, ale k intenzivní přípravě na volby.

Převzato z profilu na PL.cz.

Mgr. Robert Flachs

  • BPP
  • bez politické příslušnosti
  • mimo zastupitelskou funkci

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…