Fleischer (SPR-RSČ): Bezpečnost státu zažívá otřesy v krizovém období

01.02.2017 19:46

Důležitá vedoucí místa v resortech vnitra a obrany, zažívají personální otřesy a výměny postů tam, kde by v současné bezpečnostní situaci měla vládnout nezávislost a stabilita.

Fleischer (SPR-RSČ): Bezpečnost státu zažívá otřesy v krizovém období
Foto: archiv
Popisek: místopředseda SPR-RSČ Karel Fleischer

V době bezpečnostní krize v Evropě, ale i na celém světě, nemá Česká republika stabilní,  akceschopné a zapracované vedení dvou důležitých bezpečnostních institucí.

Změny zaznamenávají současně ministerstvo obrany a také Národní bezpečnostní úřad.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) přesunul náměstka pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic ministerstva obrany Daniela Koštovala na post politického náměstka.

Na jeho místo ministerstvo ve výběrovém řízení teprve hledá náhradu. Dočasně byl vedením sekce pověřen ekonomický náměstek Pavel Beran.

Koštoval se v čele sekce pro řízení akvizic neosvědčil. Personální rošády na postu náměstka pro akvizice jsou ale destabilizujícím prvkem v důležité pozici, která má za úkol zajistit akviziční procesy a modernizaci armády.

Stropnický v této funkci za dobu svého působení v čele resortu vystřídal již čtyři úředníky. Neustálé rošády na nejvyšších postech Ministerstva obrany  svědčí o naprosté neschopnosti Stropnického zvládat resort, který je klíčový pro zajištění bezpečnosti státu, zejména v oblasti nakupování nových technologií a výzbroje a střídání ve vedení této sekce brzdí procesy modernizace armády a narušují stabilitu chodu celého resortu obrany.

Současně s uprázdněním  postu náměstka pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic ministerstva obrany, ale premiér Sobotka také odvolal po deseti letech Dušana Navrátila z funkce ředitele Národního bezpečnostního úřadu a na jeho místo jmenoval Jiřího Langa, který loni skončil v čele BIS. Bývalého ředitele NBÚ předseda vlády Sobotka jmenoval do funkce vládního zmocněnce pro oblast kybernetické bezpečnosti.

Nejedná se o nic jiného, než zmatečné přesuny stejných tváří na nejvyšších postech, které mají za úkol střežit a hájit bezpečnost státu a kybernetickou bezpečnost.

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) je orgánem moci výkonné, byl zřízen zákonem č. 148/1998 Sb., o ochraně utajovaných skutečností a o změně některých zákonů, a to k 1. srpnu 1998.

V říjnu 2011 ustavila vláda České republiky NBÚ gestorem problematiky kybernetické bezpečnosti a zároveň národní autoritou pro tuto oblast. NBÚ tuto činnost zabezpečuje prostřednictvím Národního centra kybernetické bezpečnosti (NCKB), jehož součástí je Vládní CERT (GovCERT.CZ). V srpnu 2014 byl ve Sbírce zákonů publikován zákon č. 181/2014 Sb., o kybernetické bezpečnosti a o změně souvisejících zákonů (zákon o kybernetické bezpečnosti). NBÚ je ústředním správním úřadem pro oblasti ochrany utajovaných informací,

bezpečnostní způsobilosti a kybernetické bezpečnosti. NBÚ hrál důležitou roli v kauzách problémů s bezpečnostní prověrkou, např. v případě prezidentova kancléře, státního tajemníka pro evropské záležitosti a někdejšího šéfa hradní vojenské kanceláře.

Nyní, kdy ministerstvo zahraničních věcí oznámilo, že se stalo terčem hackerského útoku, dochází ke změnám ve vedení a je logické, že úřad bez personální stability ve svém vedení, není schopen plně fungovat tak jak má. Nebezpečný je stav, kdy se současně mění lidé v NBÚ i na Ministervu obrany, což jsou orgány, zajišťující vojenskou obranu a kybernetickou bezpečnost i udělování prověrek v řízení.

Vláda uvnitř je plná rozporů v mnoha rovinách a patrné jsou neustálé střety mezi koaličními ČSSD a ANO a důsledky těchto amatérských aktů si můžeme v dnešní době domyslet.

Podstanou chybou je, že ve vedení Ministerstva obrany stojí Stropnický, který resort obrany nezvládá manažersky, i odborně.

Stejné je to na postu Ministertva vnitra, kde jsme zaznamenali opět rošády v podobě odvolávání policejních prezidentů a dokonce období, kdy jsme měli policejní prezidenty dva současně. Chovanec, který vede svůj resort vnitra je stejnětak amatérem, jako Stropnický na poli obrany a rovněž i premiér Sobotka, který se snaží zasahovat v nejkritičtější dobu na místa, která by měla zaměstnávat profesionály a měla by být stabilní, zejména s ohledem na kyberútoky na státní úřady.

Rošády jsou specialitkou nynější vlády, když v nedávné době byl zrušen Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, který zasahoval v řadě známých kauz, mezi jinými když ÚOOZ řešil nezákonné převody majetku ministerstva obrany v roce 2015, dále zasahoval v domech bývalého ministra vnitra Ivana Langera a také v kauze zneužití Vojenského zpravodajství Janou Nečasovou – Nagyovou. Protimafiánský útvar sice několik let sledoval dění kolem kmotrů i Úřadu vlády, za éry vlády ODS, ale celou dobu byl dozorován státními zástupci.

Kauzy řešil tehdejší šéf ÚOOZ Robert Šlachta a dozoroval Vrchní státní zástupce z Olomouce Ivo Ištvan, kteří si pak vysloužili drsnou kritiku a nátlak ze strany politiků.

Po volbách byl pak ÚOOZ sloučen s dosavadní šéf ÚOOZ Robert Šlachta po oznámení této zamýšlené reorganizace v červnu 2016 rezignoval a z Policie České republiky odešel. Dočasný ředitel Milan Komárek se od 1. srpna 2016 stal náměstkem nového útvaru NCOZ.

V celém kontextu se může zdát, že jde o amatérismus špatné vlády, která není schopna se uvnitř o čemkoliv shodnout, ale současně může jít i o cílené snahy některých politiků o destabilizaci Policie ČR, resortů vnitra a obrany a NBÚ a kybernetické bezpečnosti a zajiš´tování bezpečnostních prověrek. Může jít o úmysl zastavit četné kriminální kauzy politiků kolem ODS a ČSSD, kteří neberou ohledy ani na národní bezpečnost, jen aby zamaskovali, před důležitými volbami, bývalé kriminální kauzy svých někdejších i současných stranických špiček. A pravděpodobně půjde o obojí, tedy amatérismus i snahy korigovat šetření do neznáma, protože pro ODS i ČSSD jsou letošní volby do Poslanecké sněmovny klíčové a proto neváhají ani hýbat lidmi na postech, kde základním předpokladem správného fungování je právě stabilita vedení, která je výše uvedenými rošádami neustále narušována a nezávislost na politicích.

Důležité resorty obrany a bezpečnosti státu tak řídí amatérští politici, především na pokyny špiček ČSSD a ODS a nově i ANO, které má své „tahy“ také ve hře, avšak na protější straně šachovnice.

Jak ukončit šachy v orgánech, které jsou klíčové pro bezpečnost a obranu, je v budoucnu v rukou voličů. Pokud bude jakákoliv z pochybných stran, které sehrály roli v destabilizaci bezpečnostních resortů, po letošních volbách ve vládních funkcích a parlamentní přesile, může dojít k útlumu šetření v oblasti kriminality politiků ODS a ČSSD, zlikvidují se zbytky nezávislých vyšetřovatelů a upevní se moc stran, na které se váží pochybní podnikatelé s kriminálním pozadím.

Karel Fleischer
Místopředseda SPR-RSČ MS

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…