Fleischer (SPR-RSČ): Svět brání své trhy před Čínou, Česko má opačný kurs

06.05.2018 10:23

Jak se stalo tradicí, pokud někde ve světě vzniká aktivita, která chrání a prospívá svým obyvatelům a své zemi, pak se v České republice činí kroky přesně opačné. Ne jinak je tomu v oblasti velkých čínských investic do našich strategických odvětví.

Fleischer (SPR-RSČ): Svět brání své trhy před Čínou, Česko má opačný kurs
Foto: Archiv HF
Popisek: místopředseda SPR-RSČ Karel Fleischer

Čína za posledních deset let investovala podle agentury Bloomberg v Evropě 300 miliard dolarů a to převážně do infrastrukturních a energetických projektů a technologických firem. USA a některé státy Evropy, především pak Německo a Francie chtějí ale svoje firmy ochránit a čínské investice omezit. Čínský vliv může být totiž nebezpečný, což konstatovala i Evropská komise, že zahraniční investory je třeba prověřovat, zejména míří-li do strategických odvětví.

Ovšem tradičně Česká republika se vydává přesně opačným směrem a je čínským investorům plně otevřená a bez jakékoliv kontroly.

Je známo, že Čína zbohatla především na plagiátorství a padělcích zahraničních originálů a na průmyslové špionáži a levné domácí pracovní síle.

Takto nabytý kapitál používá nyní komunistická Čína k pronikání na Západ a zmocňuje se strategických odvětví, čemuž napomohla i aktivita Miloše Zemana při své cestě do Číny na podzim 2016.

Nájezdy čínských investorů lze vysledovat v nebývalé intenzitě. Německo prověřuje zhruba třicet žádostí o koupi německých podniků čínským kapitálem.

Francouzský prezident Macron prohlásil, že sice vítá všechny investice, ale že existují strategické oblasti, v nichž se země musí chránit. A potvrdil, že Francie od loňského května zamítla několik čínských akvizic do hi-tech firem.

Nejvýraznějším představitelem čínských investic v Česku je CEFC Europe, do níž má vstoupit čínská státní společnost CITIC Group. Jedním z největších podporovatelů čínských investic v Česku je prezident Miloš Zeman, u kterého doposud působí jako poradce předseda CEFC Jie Ťien-ming. V CEFC také působí bývalý šéf hradního protokolu Miroslav Sklenář.

Číně se brání i USA. Agentura Reuters potvrdila, že americký prezident Donald Trump pověřil obchodního zmocněnce Roberta Lighthizera, aby v reakci na krádeže intelektuálního vlastnictví, kterých se Peking dopustil, připravil rozsáhlé zavedení cel a obchodních omezení.

Trump řekl, že USA byly roky, ba desetiletí vystaveny nespravedlivým obchodním praktikám. „Je to útok na náš stát, ocel je ocel, když není ocel, není země,“ řekl prezident. „Zavedením cel na hliník a ocel chráním americkou národní bezpečnosti,“ prohlásil a dodal, že „ve spolupráci se spřátelenými státy musíme projevit pružnost“

Trump podepsal dekret o uvalení cel na dovoz oceli a hliníku. Výjimku z něj přiznal Kanadě a Mexiku, další státy je podle něj prý mohou následovat. Cla na dovoz oceli budou stanovena ve výši 25 procent, na dovoz hliníku deseti procent.

Ovšem opačný kurs nabírá tradičně Česká republika. Sice se zatím neplní vize o masivních čínských investicích ve výši 95 miliard, o kterých v posledních letech mluvil prezident Miloš Zeman, ale přesto Čína proniká nepříjemně do oblastí, které by měly zůstat chráněny, zejména jedná-li se o investora ze zemí, jako je komunistická Čína. Nejvýrazněji v tuzemsku investovala čínská firma CEFC, která nakoupila vedle hotelů a kancelářských budov v Praze také třeba podíl ve společnosti Travel Service nebo fotbalový klub Slavia Praha, kapitálově vstoupila také do J&T Finance Group, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou.

CEFC nyní řeší potíže, šéf firmy a poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-ming je v Číně vyšetřován pro podezření z porušení zákona, nejčastěji se mluví o podezření z korupčních praktik firmy v Africe.

V pátek zveřejnila agentura Reuters zprávu, že Čínský konglomerát CEFC v Šanghaji již dva měsíce nevyplácí mzdy. Pracovníci investiční divize CEFC se nyní zabývají prodejem aktiv, na jejichž nákupu se dříve podíleli. Další pracovníci CEFC nyní musejí jednat s rozzlobenými věřiteli a čelit otázkám, na které nedokážou odpovědět. Věřitelé podle jednoho ze zdrojů uspořádali v šanghajském ústředí CEFC protest a k rozchodu je přiměla až policie.

Otevření českého trhu a podniků neověřeným investorům z rizikových zemí, které mají navíc nedemokratické komunistické vedení, je přinejmenším a mírně řečeno neodpovědným krokem všech zúčastněných osob na obchodech s Čínou.

Ještě v dubnu letošního roku vedení společnosti CITIC Group na schůzce u prezidenta Miloše Zemana na Pražském hradě, plánovalo dokončit všechny dosavadní investice CEFC Europe v České republice a v plánu mělo začít i s novými projekty.

Podle vedoucího kanceláře prezidenta Miloše Zemana Vratislava Mynáře, se firma CITIC například přihlásila k dohodě, která byla před dvěma lety podepsána při česko-čínském podnikatelském fóru na pražském Žofíně mezi China Development Bank a skupinou J&T o založení takzvaného průmyslového fondu.

Vloženo do něj mělo být 800 milionů euro (asi 20,3 miliardy korun). Fond  měl za úkol vyhledávat a podporovat energetické a průmyslové projekty v Česku. "To je velmi zajímá a bude to jedna z jejich dalších priorit v rámci nových projektů," řekl tehdy Mynář.

Avšak jak bylo zmíněno výše, předseda představenstva čínské skupiny CEFC (China Energy Company Limited) Jie Ťien-ming, který je členem poradního týmu českého prezidenta Miloše Zemana, je prý vyšetřován kvůli podezření z ekonomické kriminality.

Ve Spojených státech čínské investice v loňském roce prudce klesly kvůli zvyšujícímu se napětí mezi oběma zeměmi. Hodnota dohod oznámených v roce 2017 se snížila o více než 90 procent. Vyplývá to ze společné studie Národního výboru pro vztahy mezi USA a Čínou a poradenské a konzultační firmy Rhodium Group.

Opatrný kurs nabírají USA i západní Evropa. Je na čase začít se zabývat otázkou, kdo vykupuje česká strategická odvětví, energetiku, média, banky, letecké, automobilové a dopravní společnosti a potravinářské firmy. Ochrana českého vnitřního trhu by měla být prioritou každé vlády a prověřování kdo v České republice investuje a do čeho, by mělo být naprostou samozřejmostí.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…