Fryč (Realisté): Změňme pohled na živnostníky. Zjednodušme jim podnikání

19.05.2017 22:46

Sobotkova vláda pod taktovkou ministra financí pana Babiše systematicky likviduje živnostníky a OSVČ. Nejprve byl v minulosti snížen limit pro povinnost účtování DPH ze 2 mil na 1 mil Kč, potom byly sníženy výdajové paušály, a nakonec zavádí Sobotkova vláda EET. Nyní chystá na živnostníky další past ve formě dalšího snižování výdajových paušálů.

Fryč (Realisté): Změňme pohled na živnostníky. Zjednodušme jim podnikání
Foto: Realisté
Popisek: Realisté

Přitom právě výdajové paušály mají živnostníkům usnadnit výpočet daně a ulehčit jim od „papírování“. Velká část živnostníků může díky paušálům podnikat a poskytovat služby obyvatelstvu bez složitého papírování a účtování. Zatímco v okolních státech jsou živnostníci a drobní podnikatelé motivování ke své činnosti, u nás jsou takoví lidé ruinováni a ničeni. A právě dnešní koalici ČSSD, ANO a KDU-ČSL se to daří nejlépe.

Nebylo by tedy jednodušší, kdyby pan Sobotka narovinu řekl, že jeho vláda živnostníky nepodporuje a považuje je za příživníky? Ministr financí pan Babiš stále utahuje šrouby, aby ještě více sevřel živnostníky do spárů byrokracie, až je postupně zlikviduje. Tím mu přestanou překážet a konkurovat v jeho podnikání.

Naopak strana Realisté programově prosazuje snížení daňové a administrativní zátěže pro podnikatele a živnostníky. Konkrétně u živnostníků pohlíží na jejich činnost jako na službu obyvatelstvu. Cílem kvalitní a obětavé práce živnostníků je především zajištění služeb obyvatelstvu.

Dnes mohou živnostníci danit své příjmy standardně sazbou 15 %. Nebo ti, kteří nechtějí vést účetnictví, mohou danit tak, že výdaje uvedou paušální částkou. Paušální výdaje jsou stanoveny procenty z tržeb a jsou v různých pásmech pro různé činnosti. Výdajové paušály jsou dnes stanoveny v rozmezí 30 až 80 % z tržeb podle druhu podnikání živnostníka. Cílem Realistů je zjednodušit celý daňový systém. Toto heslo měly v minulosti ve svém programu všechny strany. Výsledkem jejich činnosti ve vládě ale bylo další zkomplikování daňového systému. Dnešní vláda v tichosti připravuje omezení výdajových paušálů. Nově by se tyto limity zkrátily na polovinu. To znamená, že dříve si například živnostník mohl odečíst v nákladech 1,6 mil korun a nyní je navrhováno jen 800 tis korun.

Změna paušálů bude znamenat především zvýšení papírování u živnostníků a další výdaje za zpracování daňových přiznání. Dopad to bude mít i do zvýšení administrativy Finančních úřadů a další nárůst úředníků. Realisté trvají minimálně na zachování současných paušálních výdajů (u řemesel a zemědělců 80 %, u služeb 60 %) a snížení počtu odpočtových pásem.

Realisté ve svém programovém prohlášení zásadně odmítají povinnost vedení EET. Tato evidence tržeb by měla být dobrovolná a musela by přinést podnikatelům nebo živnostníkům takové výhody, které by byly pro ně přínosné. Například v případě, že živnostník bude dobrovolně používat EET a nákladový paušál, navrhují Realisté, aby pak Finanční úřad místo živnostníka mu sám vypracoval návrh daňového přiznání. Správce daně bude mít souhrn všech tržeb živnostníka, má všechna jeho data v databázi a výpočet daně je tak schopen provést paušální sazbou sám bez toho, aby zatěžoval podnikatele administrativou. A pokud bude živnostník chtít, může vypracovaný návrh od Finančního úřadu doplnit o případné další příjmy, které nejsou součástí paušálu a vypracovaný návrh tak jednoduše dopracovat.

Vláda tlačí na snižování limitů tržeb, od kterého již musí být živnostník plátcem DPH. To stále zvyšuje náklady živnostníka, neboť v případě, že nechce plně přenést DPH do ceny (stal by se nekonkurenční oproti jinému živnostníkovi, který není plátce DPH), musí snížit jiné náklady a svůj zisk, což vede k likvidaci živnostníků. I přes jejich protesty však Ministerstvo financí vedené panem Babišem trvá na snižování limitů, neboť tak může přes kontrolní hlášení DPH rozšiřovat své sledování firem.

Realisté navrhují naprostý opak proti opatření Sobotkovy vlády a prosazují zvýšení limitů tržeb na 3 miliony Kč ročně, od kterého bude muset živnostník uplatňovat DPH. To umožní živnostníkovi zůstat konkurenceschopný na trhu. Je samozřejmé, že při specifických podmínkách může živnostník na vlastní žádost dobrovolně přistoupit k plátcovství DPH i při nižších ročních tržbách, než je limit 3 miliony Kč.

Všechna navržená a prosazovaná konkrétní opatření Realistů podpoří živnostníky, sníží jejich daňové a administrativní zatížení a přispějí k rozvoji činnosti živnostníků, ne k jejich likvidaci, o kterou usiluje Sobotkova vláda.

Závěrem si to tedy shrňme:

  • Sobotkova vláda pod taktovkou ministra financí Babiše svými opatřeními soustavně likviduje živnostníky.
  • Zatímco současná vláda chce výdajové paušály živnostníkům dále snižovat, Realisté je chtějí naopak zachovat a snížit počet odpočtových pásem.
  • Realisté odmítají povinnost vést EET, a pokud se pro ni někdo rozhodne dobrovolně, měl by z toho mít benefity v podobě snížené administrativní zátěže.
  • Vláda chce dále snižovat limity tržeb, od kterých musí být živnostník plátcem DPH. Realisté naopak prosazují zvýšení limitů tržeb na 3 miliony Kč ročně.
  • Realisté chtějí podpořit živnostníky tím, že jim sníží jejich daňové a administrativní zatížení a tím přispějí k jejich rozvoji.

Antonín Fryč zakladatel Realistů a podnikatel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu