Gábor (TOP 09): TSML jsou po dvou letech vedení Změnou ve fatální krizi

03.09.2016 9:16

Dva roky pod vedením předsedy představenstva Technických služeb města Liberce Jaromíra Baxy ze Změny pro Liberec stačily k tomu, aby se společnost ocitla ve fatální krizi.

Gábor (TOP 09): TSML jsou po dvou letech vedení Změnou ve fatální krizi
Foto: frantisekgabor.cz
Popisek: František Gábor

Výsledkem „odborného vedení“, dosazeného současným establishmentem města, a především již zmiňovanou Změnou pro Liberec, která TSML fakticky ovládá, je společnost v rozkladu, odchod ředitele (se zlatým padákem) a absence jakéhokoli plánu, jak se společností dále. Ukazuje se navíc, že prezentované dobré ekonomické výsledky společnosti byly vykoupeny prodejem jejího posledního majetku – rekreačního areálu. A to těmi, kteří dříve byli proti jakémukoli prodeji, bez širší diskuse v samé společnosti, nebo na úrovni zastupitelstva.

Situace v Technických službách je opravdu velmi vážná a je potřeba, aby se jí zabývalo nejen vedení města, ale aby současná situace ve společnosti byla diskutována také na nejbližším zastupitelstvu města. Zastupitelé by měli být informováni o tom, k jakým krokům v posledních dnech či týdnech došlo, a jaký je skutečný stav společnosti.

Zajímat by se měli především o:

- Faktický stav TSML: ještě před několika měsíci byla situace v TSML dávána za vzor, jak má fungovat společnost řízena odborníky. Ukazovaly se ekonomické výsledky i stabilizace společnosti. Jak je zřejmé, během pár dní či týdnů je vše jinak a společnost se ocitá v zásadní krizi.

- Hospodaření a prodej majetku: Bylo veřejně prezentováno, jak dobře společnost hospodaří. Jak se ale dozvídáme (až) z výroční zprávy, bylo tomu tak především díky prodeji rekreačního areálu, který TSML vlastnily. Připomeňme, že s prodejem souhlasil a umožnil jej, mimo jiné, předseda představenstva Jaromír Baxa, který spolu s dalšími představiteli Změny dříve jakékoli prodeje majetku kritizovaly. Není přitom bez zajímavosti, že prodej areálu nebyl nijak výrazně komunikován, nebyli o něm informováni ani členové Dozorčí. O prodeji takto významného majetku nebyli informováni ani zastupitelé. Je otázkou, například, zda by při lepší komunikaci tohoto záměru nebylo možné buď pro objekt najít vhodné využití v rámci aktivit města, nebo jej prodat výhodněji.

- Vyhození ředitele a zlatý padák: Představenstvo společnosti se pokusilo neúspěšně odvolat ředitele společnosti. Je nutné zdůraznit, že ještě před několika měsíci byl ředitel společnosti veřejně chválen a dáván za příklad odborníka v čele fungující městské společnosti. Představenstvo jej nyní chtělo odvolat pro zásadní pochybení – obávám se, že jak to je, se již nikdy nedozvíme. Měli bychom ale chtít vědět maximum informací a zjistit skutečný stav věci. Faktem také je, že důvod neúspěšného odvolání ředitele z funkce byl fakt, že nebyl jmenován, ale měl pracovní smlouvu. Ta mu byla sice následně (za podpory externích / placených právníků) vypovězena, ale pan ředitel odchází s velmi tučným odstupným, které lze nazvat bez servítků zlatým padákem. Smlouvu s tímto odstupným mu přitom schválilo představenstvo, v jehož čele stál Jaromír Baxa ze Změny, který dříve hlasitě různá odstupné kritizoval. Nyní jej vyplácí řediteli, kterého vyhazuje proto, že podle něj přivedl společnost do velmi vážné situace.

- Měli bychom se ptát, zda skutečně pochybil vyhozený ředitel, nebo zda se stal jen obětí, či dokonce zda se stal z nějakého důvodu nepohodlným. Pokud pochybil, měli bychom zabránit vyplacení zlatého padáku.

- V celé společnosti jsou cítit netransparentní a politicky motivované kroky. Ty dále komplikují řešení současného stavu. Zastupitelstvo by mělo usilovat o zklidnění situace a její stabilizaci.

Shrnuto - do května tohoto roku byly Technické služby města Liberec prezentovány jako firma ve velmi dobré kondici. Během jednoho měsíce se dozvídáme, že se firma dostala do velmi vážných potíží, řešení v nedohlednu, odborníci, kteří byli do svých funkcí dosazeni, jsou likvidováni, a dostávají zlaté padáky. Změna chtěla udělat ve společnosti změny.  K lepšímu. Měla k tomu mandát i dostatečnou politickou sílu. Výsledkem je firma v krizi, expert na odchodu se zlatým padákem a předseda představenstva, který s tím nemá problém.

František Gábor, lídr krajské kandidátky TOP 09 v Libereckém kraji

           

                                                                    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…