Gazdík (STAN): Skončilo blouznění premiéra a nejistota pro letošní maturanty

11.03.2021 7:33

Podle poslance Petra Gazdíka (STAN) je ukončení chaosu kolem letošních maturit dobrou zprávou pro učitele i studenty posledních ročníků. Plán představený ministrem školství Robertem Plagou vnáší jistotu do celého procesu maturitních zkoušek.

Gazdík (STAN): Skončilo blouznění premiéra a nejistota pro letošní maturanty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Celá situace z předešlých dní také ukázala, že je potřeba formu maturitních zkoušek změnit a směr který navrhuje ministr školství pro letošní rok prosazují Starostové a nezávislí dlouhodobě v rámci modernizace "vzdělávání pro 21. století“.

Premiérovy výroky o formě letošních maturit z uplynulých dní vzbudily emoce a podle poslance Petra Gazdíka byly nejen zcela nesmyslné, ale také urážející dosavadní práci učitelů a snahu maturantů při distanční výuce. „Považuji za klíčové, že premiér přestal blouznit o své odbornosti v oblasti pedagogiky a vymýšlet hlouposti. Se vzděláváním budoucích generací není možné experimentovat. Plán představený ministrem Plagou konečně přináší jistotu pro studenty maturitních ročníků i jejich učitele, což musím i jako opoziční poslanec ocenit,“ říká místopředseda STAN Gazdík.

Anketa

Je Miloš Zeman dobrým prezidentem? (Ptáme se od 10.3.2021)

79%
21%
hlasovalo: 39288 lidí

Chaos kolem změn maturitní zkoušky ukázal, že je její formát přežitý a maturita se musí od základu změnit a projít modernizací. „Návrh ministerstva na změnu maturit pro letošní rok jde stejným směrem, který prosazujeme dlouhodobě, a proto bychom měli začít řešit trvalou proměnu maturitních zkoušek. Výsledky studentů by totiž neměly být hodnoceny podle jedné závěrečné zkoušky, obzvlášť když stát nedokáže nastavit její potřebnou úroveň,“ upozorňuje místopředseda STAN.

V rámci modernizace vzdělávání pro 21. století navrhujeme, že o výsledcích studentů má rozhodovat samotná střední škola. „O úspěchu v životě člověka by se také nemělo rozhodovat, podle toho, jak se vyspí v maturitním týdnu. Proto chceme zavést tzv. středoškolské minimum, které si studenti budou moci splnit už v průběhu studia a bude stěžejním hodnocením jejich předpokladů pro absolvování střední školy. Již před časem jsem vyzval ministra školství k diskuzi nad změnou maturit a nyní je nejvyšší čas učinit v tomto konkrétní krok vpřed,“ dodává Gazdík.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…