Golasowská (KDU-ČSL): Hrozí odchod personálu ze sociálních služeb

05.12.2018 18:34

Projev na 24. schůzi Poslanecké sněmovny 5. prosince 2018 k návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2019.

Golasowská (KDU-ČSL): Hrozí odchod personálu ze sociálních služeb
Foto: kdu.cz
Popisek: Pavla Golasowská, KDU-ČSL

Děkuji za slovo, pane předsedající. Kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych vám představila některé pozměňovací návrhy, které se týkají rozpočtu v kapitole 313, což je kapitola Ministerstva práce a sociálních věcí. Rok se s rokem sešel, stojíme opět před schvalováním rozpočtu a já jsem velmi znepokojena tím, že opět se nedostává financí na sociální služby. Je tam nedostatek ve výši kolem jedné miliardy korun, což je opravdu velmi tristní. Přitom si musíme říct, že platy sociálních pracovníků nedosahují ani průměrné mzdy a jsou to lidé, kteří se starají o klienty v pobytových zařízeních, o klienty s Alzheimerem, s demencí, o děti ve stacionářích, o klienty v azylových domech a podobně. Slyšíme někdy také hlasy, že nedostatek financí můžeme dofinancovat v průběhu roku, ale to je opravdu nešťastné řešení. To řešení už jsme zažili v roce 2012, kdy vlastně byli na začátku roku zaměstnanci propouštěni a služby opravdu jely ve velmi úsporném režimu. Takže tuhletu variantu velmi nedoporučuji. To znamená, že v návrhu státního rozpočtu je na sociální služby pro rok 2019 navržena částka pouze ve výši patnáct a půl miliardy, což jak říkám, je velmi nedostatečné. Musíme říct, že k 1. 1. 2019 dojde k navýšení platů, protože se bude zvedat minimální mzda, ale také zaznamenáme výpadek z financování některých služeb sociální prevence z evropských zdrojů. Takže služby, které nyní čerpají finance z evropských zdrojů, v příštím roce nebudou mít finanční pokrytí. Proto hrozí také odchod personálu ze sociálních služeb. A my víme, že toho personálu se nám nedostává už i teď, protože například některé velké obchody nabízejí mzdu o několik tisíc vyšší, než je mzda v sociálních službách.

Takže navrhuji zvýšení rozpočtu specifického ukazatele kapitoly 313, Neinvestiční nedávkové transfery navýšit o částku 800 milionů a snížit výdaje kapitoly 313 Ministerstva práce a sociálních věcí ve specifickém ukazateli Podpory v nezaměstnanosti o částku 400 milionů a dále ještě snížit výdaje kapitoly 313 ve specifickém ukazateli Aktivní politika zaměstnanosti o částku 400 milionů. Tento pozměňovací návrh naleznete v systému pod číslem sněmovního dokumentu 1880.

Můj druhý pozměňovací návrh se týká navýšení rozpočtu o částku 200 milionů na výkon sociální práce na obcích. Jen pro ilustraci, v roce 2017 a 2018 byla alokovaná částka pro výkon sociálních prací na obcích ve výši 400 milionů a pro rok 2019 byla tato částka ponížena o 50 %, to znamená o 200 milionů.

Takže obce si opět nabraly na výkon sociální práce pracovníky, které teď asi budou muset propouštět, protože snížení financí o 50 % je opravdu velký zářez.

Takže já opět navrhuji, aby se zvýšily výdaje kapitoly 313 ve specifickém ukazateli neinvestiční nedávkové transfery o částku 200 mil. a to pro výkon sociální práce na obcích. Zároveň navrhuji snížení výdajů kapitoly ve specifickém ukazateli podpory v nezaměstnanosti o částku 200 mil.

A ještě tady mám dva pozměňovací návrhy, které se týkají navýšení financí na program protidrogové politiky a to o částku 64 mil. a snížení výdajů kapitoly z dávek nemocenského pojištění o částku 64 mil. My víme, že mnoho okresů se potýká s tím, že nemáme nízkoprahové programy typu kontaktní centra, nemáme terapeutické komunity. A schází nám také finance na oblast prevence, co se týká prevence protidrogové politiky ve školách. Tento pozměňovací návrh můžete najít v systému pod číslem sněmovního dokumentu 1843.

Můj poslední pozměňovací návrh se týká taktéž programu protidrogové politiky, navýšení o částku 64 mil., ale s tím, že by byla vzata z aktivní politiky zaměstnanosti, čímž by se snížily výdaje této kapitoly v aktivní politice zaměstnanosti o částku 64 milionů. A tento pozměňovací návrh můžete najít pod číslem sněmovního dokumentu 1845. Děkuji vám za pozornost a za podporu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

11:17 Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nakládání BIS s utajovanými informacemi