Golasowská (KDU-ČSL): Každý z nás si zaslouží důstojnou smrt

04.12.2015 15:48

V letošním roce oslavil první hospic v České republice dvacet let od svého založení. Tuto první vlaštovku z Červeného Kostelce následoval vznik dalších zařízení a v současné době je v naší republice 17 kamenných hospiců a 7 hospiců mobilních.

Golasowská (KDU-ČSL): Každý z nás si zaslouží důstojnou smrt
Foto: kdu.cz
Popisek: Pavla Golasowská, KDU-ČSL

„V současné době je v České republice v provozu přes 90 % potřebných hospicových lůžek. Paradoxně je však čím dál více lidí, kteří umírají v léčebnách dlouhodobě nemocných, v nemocnicích nebo jiných zařízeních, aniž by jim byla poskytnuta paliativní – úlevná – péče,“ konstatuje Pavla Golasowská, která se touto problematikou dlouhodobě zabývá.

„Žijeme hekticky a rychle, a také rychle umíráme. Bohužel často opuštěni za nemocniční plentou. Hospicová péče v uplynulých dvaceti letech udělala velký pokrok, nicméně se stále potýká jak s nedostatkem financí, tak s nedostatkem kvalitního a kvalifikovaného personálu. Práce s umírajícími a truchlícími je nesmírně náročná a není dostatečně finančně ohodnocená. Personál také nemá podporu formou supervize, což považuji za nesmírný nedostatek. Troufám si říci, že by jistě mnoho těch, kdo nyní umírají v nemocnicích, využilo raději služeb mobilního hospice a zemřeli doma, ve známém prostředí, v kruhu svých blízkých,“ dodává Pavla Golasowská.

Právě na téma kvalitní a dostupné paliativní péče uspořádala poslankyně odborný seminář, kterého se zúčastnila téměř stovka odborníků a lidí z praxe, kteří se paliativní péči věnují. Tuto problematiku podle nich do budoucna nelze podceňovat či přehlížet, protože lidí, kteří úlevnou péči budou potřebovat, bude přibývat. A právě větší rozšíření a dostupnost služeb mobilních hospiců mohou být jedním z řešení. V současné době si lidé, kteří chtějí umírat doma, ale zároveň využít péče a služeb mobilního hospice, musí například sami hradit léky tišící bolest.

„Nyní musí především odpovědné úřady začít společně spolupracovat na zvýšení kvality paliativní péče jak formou finanční podpory, tak také pokrytím vzdělávacích potřeb pracovníků. Pokud bude nabízena kvalitní úlevná péče, nebude nutné otevírat otázku eutanasie,“ uzavírá Pavla Golasowská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.