Golasowská (KDU-ČSL): Více než deset let staré limity nemohou pokrýt náklady

11.03.2021 18:11

Projev na 87. schůzi Poslanecké sněmovny 11. března 2021 – interpelace premiéra Babiše k navýšení úhrad za ubytování a stravu v sociálních službách

Golasowská (KDU-ČSL): Více než deset let staré limity nemohou pokrýt náklady
Foto: kdu.cz
Popisek: Pavla Golasowská, KDU-ČSL

Vážený pane premiére,

Asociace poskytovatelů sociálních služeb spolu se svými partnery stále vyjednává o navýšení úhrad za ubytování a stravu v rámci vyhlášky 505. Vy osobně jste nejprve přislíbil, že vyhlášku podpoříte a následně poté jste sdělil, že zvýšení úhrad nepodpoříte.

Anketa

Věříte léku ivermektin?

66%
7%
hlasovalo: 15207 lidí

Pane premiére, vaše politické rozhodnutí způsobilo poskytovatelům sociálních služeb nemalé problémy. Více než 10 let staré limity jsou omezující a nemohou v současné době pokrýt náklady, které jsou spojeny s poskytnutím ubytování a stravování. Vždyť i důchody se za několik let navýšily, ale úhrady například za stravu či za ubytování již dlouho ne. Přitom stále platí ustanovení zákona, že uživatelům pobytových služeb stále náleží minimálně 15 % jejich příjmu. To se nemění, jejich spotřební koš se nenavyšuje, příjmy ano.

Poskytovatelé jsou nuceni seniorům a zdravotně postiženým snižovat počty jídel denně, omezovat nákupy některých surovin, zařazovat do jídelníčku méně pestrou stravu, což znamená například méně bílkovin a zeleniny, a mnoho dalšího, což má samozřejmě neblahý výkon na jejich životosprávu. A navíc poskytovatelé dotují vlastně náklady na stravu z vlastních zdrojů a zejména to jde z provozních nákladů.

Pane premiére, proto se vás ptám, proč jste změnil názor a nejprve jste slíbil asociaci podporu a pak své rozhodnutí změnil, i když pro mnohé z poskytovatelů jsou tyto staré limity omezující a nemohou v současné době pokrýt náklady, které jsou spojeny s poskytnutím ubytování a stravování. A také vás žádám, abyste své rozhodnutí změnil.

Děkuji za odpověď.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

20:07 Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zhoršující se dostupnosti zdravotní péče