Gregorová (Piráti): Dobré vztahy se zeměmi bývalého Východního bloku jsou pro EU zásadní

21.02.2022 19:58

Markéta Gregorová je v Arménii na dvojí misi. Se státy východního sousedství řeší jejich ambice i Ukrajinu

Gregorová (Piráti): Dobré vztahy se zeměmi bývalého Východního bloku jsou pro EU zásadní
Foto: Repro Youtube
Popisek: Markéta Gregorová

Tento týden se pirátská europoslankyně Markéta Gregorová v Jerevanu podílí na dvou mezinárodních misích Evropského parlamentu. V pondělí a úterý se Gregorová účastní akcí delegace Euronest, jíž je místopředsedkyní, ve středu a ve čtvrtek pak Delegace Evropského parlamentu pro vztahy s jižním Kavkazem. Na stole bude mj. hrozba ruské agrese na Ukrajinu. 

Anketa

Pokud bude Petr Pavel opravdu kandidovat na prezidenta,...

hlasovalo: 18355 lidí

„Jako místopředsedkyně delegace Euronest se regionu Východního partnerství dlouhodobě věnuji. Těší mě, že nejen Arménie, ale i Moldavsko nebo Gruzie stojí o čím dál bližší spolupráci s Evropou. Pro Českou republiku i Evropskou unii jsou dobré vztahy se zeměmi bývalého Východního bloku zásadní. Zároveň se nám tím otevírají i další tržní příležitosti,“ říká Gregorová.

V Jerevanu proběhne zasedání výborů Euronest pro politické záležitosti, lidská práva a demokracii, energetickou nezávislost, hospodářskou integraci a právní harmonizaci s politikou EU, sociální záležitosti, vzdělávání, kulturu a občanskou společnost. V plánu je samozřejmě i diskuze nad aktuálními tématy jako je situace na Ukrajině nebo Green Deal.

Delegace Euronestu zároveň hned v pondělí schválila svou zprávu předsednictva, která se výrazně Ukrajině věnuje:

„Vyzýváme EU, aby byla i nadále připravena urychleně přijmout přísné hospodářské a finanční sankce proti Ruské federaci, pokud by Rusko nadále nedodrželo své mezinárodní závazky a zahájilo útok proti Ukrajině, a vyzýváme naše příslušné vlády, aby se k takovému sankčnímu režimu připojily. Současná hrozba bezprecedentní vojenské agrese ze strany Ruské federace proti Ukrajině je nejen hrozbou pro bezpečnost Ukrajiny, ale i pro její demokratický a ekonomický rozvoj, pro mezinárodní řád založený na pravidlech a pro principy a mechanismy bezpečnosti a spolupráce v Evropě,“ stojí ve zprávě.

„Vyjadřujeme proto naši připravenost posílit naši vzájemnou spolupráci, abychom přispěli k diplomatickému úsilí evropských lídrů o zmírnění napětí a posílení regionální stability a prosperity prostřednictvím dialogu a spolupráce,“ zavazují se státy, europoslanci a zástupci zemí Euronestu s tím, že současná situace je výzvou k posílení politické i ekonomické spolupráce.

Europoslanci se setkají s arménským prezidentem, ochráncem lidských práv a ministry a poslanci dalších zemí východního partnerství. Vztahy mezi EU a Arménií jsou založeny na komplexní a posílené dohodě o partnerství, který předpokládá prohloubení vzájemné spolupráce v oblastech jako je demokracie a lidská práva, podnikání, životní prostředí nebo vzdělávání a výzkum.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…