Gregorová (Piráti): Europoslanci schválili nulové clo na ukrajinské výrobky

20.05.2022 8:36 | Tisková zpráva

Europoslanci včera hladce schválili dočasnou liberalizaci obchodu s ukrajinskými výrobky. Návrh vítá stínová zpravodajka návrhu Markéta Gregorová, podle které přispěje k podpoře a posílení stávajícího obchodního toku z Ukrajiny do Evropské unie. To podpoří ukrajinskou ekonomiku, která je aktuálně napadena Putinovou válkou.

Gregorová (Piráti): Europoslanci schválili nulové clo na ukrajinské výrobky
Foto: Repro Youtube
Popisek: Markéta Gregorová

„Výjimečné opatření spočívá v jednoročním pozastavení cel, anti-dumpingu a ochranného cla na dovoz z Ukrajiny. Tím jednoznačně podpoříme ukrajinskou ekonomiku. Přesto je důležité zajistit, aby se toto nařízení nevztahovalo na území, která jsou bohužel prozatím pod kontrolou Ruska, aby se předešlo financování Putinovy války,“ vysvětluje europoslankyně Markéta Gregorová.

Návrh připravila Evropská komise na základě konkrétní prosby ukrajinského prezidenta Zelenského po návštěvě Kyjeva předsedkyní Komise Ursuly von der Leyen. Schvalování na plénu tak přichází pouhé tři dny po schválení na úrovni výboru. „Evropská unie opět ukazuje, že v době krize dokáže jednat velmi rychle a efektivně. Viděli jsme to i v době pandemie, kdy jsme dokázali covidové pasy schválit v rekordně krátké době a umožnili tak lehčí cestování lidem,“ připomíná Gregorová s tím, že s rychlostí schválení se ale pojí i určitá rizika.

„Je nanejvýš důležité pečlivě sledovat trh, abychom zabránili jeho narušení, zejména v odvětvích, jako je drůbež, zpracovaná rajčata a med. Aby tato liberalizace přinesla ukrajinské ekonomice a obyvatelstvu skutečné výhody, je důležité najít alternativy k námořní dopravě, a proto by Komise a Ukrajina měly urychleně dokončit jednání o dohodě o silniční a železniční dopravě,“ dodává Gregorová. Návrh ještě musí schválit Rada EU, tedy členské státy.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.