Gregorová (Piráti): Huawei prodává mobily, které pomáhají zavírat Ujgury do koncentráků

10.11.2022 22:13

V Bruselu se uskutečnilo Mezinárodní ujgurské fórum, jehož mottem byla „Globální odpověď na genocidu Ujgurů“.

Gregorová (Piráti): Huawei prodává mobily, které pomáhají zavírat Ujgury do koncentráků
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Markéta Gregorová (Piráti) v pořadu Partie.

Českou stopou na akci byla pirátská europoslankyně Markéta Gregorová, která v rámci Evropského parlamentu působí jako místopředsedkyně Skupiny přátel Ujgurů. V propojeném světě máme vliv na osud Ujgurů i my, tvrdí Gregorová. 

Anketa

Jezdíte nakupovat do blízkého zahraničí?

48%
hlasovalo: 10775 lidí

Mezinárodního ujgurského fóra se v Bruselu v těchto dnech zúčastnili politici, aktivisté, nevládní organizace, akademici, právníci a reportéři, kteří společně v politické, sociální, ekonomické i mediální sféře usilují o zastavení genocidy Ujgurů v autonomní čínské provincii Sin-ťiang (která bývá nazývána také jako Východní Turkestán).

Pirátka Gregorová se tématu ujgurské genocidy zabývá dlouhodobě. V minulosti např. ve sporu s předsedkyní českých komunistů vyzývala k bojkotu olympijských her v Pekingu, věnovala se také omezení vývozu evropských sledovacích technologií do rukou Čínské komunistické strany.

„V Evropském parlamentu jsme před rokem také prosadili zákaz dovozu zboží vyrobeného v ujgurských pracovních táborech. EU rovněž loni uvalila sankce – včetně zákazu cestování na území EU a zmrazení majetku v Evropě – mj. na čtveřici představitelů čínského komunistického režimu v Sin-ťiangu, kteří jsou do útlaku Ujgurů zapojení. Jedním z nich je i Ču chaj-lun, považovaný za architekta masových internací v provincii,“ vysvětluje Gregorová.

Dnes se také Markéta Gregorová setkala s předsedou amerického výboru pro mezinárodní svobodu náboženství a autorem knihy o genocidě Ujgurů, Nury Turkelem. „Myslet si, že nás třeba v České republice se to netýká, by bylo naivní. Dlouhodobě se např. snažím vyzývat k bojkotu výrobků čínské firmy Huawei, která pomáhá skrze rozpoznávání obličejů i narušování soukromí čínskému režimu tuto menšinu zatýkat. Každý z nás může takovým bojkotem pomoci, aby se nedostal nějaký Ujgur do regulérních koncentráků 21. století,“ dodává.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.