Gregorová (Piráti): K umělé inteligenci politici i valná část veřejnosti přistupují poměrně vlažně

16.08.2023 7:17 | Tisková zpráva

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová zveřejnila video, natočené podle scénáře vytvořeného populárním generativním AI modelem, ChatGPT. Spotem Pirátka oficiálně otevírá svou osvětovou kampaň „Píše se to AI“.

Gregorová (Piráti): K umělé inteligenci politici i valná část veřejnosti přistupují poměrně vlažně
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Markéta Gregorová (Piráti) v pořadu Partie.

Jejím cílem je ukázat, kolik toho už AI (nejen) v komunikaci a prezentaci zvládne, ale také se o tom bavit s odborníky. Další experimenty budou následovat.

„K natočení úvodního videa mě zčásti inspiroval YouTuber a tvůrce Casey Neistat, který si nechal podobné video navrhnout od ChatGPT. Oběma se nám myslím podařilo ukázat jednu věc. Jeho záběry z dronů či prezentace ulic New Yorku, v mém případě výhody i úskalí umělé inteligence na pozadí profesionální kanceláře, mají jedno společné: postrádají lidskost. Naučí se novější modely větší osobnosti, anebo si naopak my zvykneme na bezbarvost AI? Odpovědi zatím nemáme, ale tím spíš bychom se o těchto věcech měli začít otevřeně bavit už dnes,“ říká europoslankyně.

Anketa

Má prezident Pavel jmenovat Roberta Fremra ústavním soudcem?

hlasovalo: 7671 lidí

Video (ZDE) je prvním výstřelem kampaně s názvem „Píše se to AI“. „Letní období jsem chtěla tradičně věnovat osvětě. Volba padla jednoznačně na umělou inteligenci, ke které dosud politici i valná část veřejnosti přistupují poměrně vlažně, přestože už dnes dramaticky proměňuje způsoby, jakými jsme zvyklí fungovat,“ vysvětluje Markéta Gregorová.

Kampaň chce ukázat, jak by mohla společnost z umělé inteligence těžit, ale také na co by si měla dát pozor a na co všechno je třeba se už dnes aktivně připravovat, ať už ve veřejném životě či politickém pozadí. Markéta Gregorová bude veřejnost co nejpřístupnější formou zasvěcovat do procesu vytváření zákona o AI. Kromě dalších spotů nabídne např. i podcasty s experty a expertkami v oblasti AI. Pirátka s kampaní objede města napříč celou republikou.

Veškerý nový obsah, články, videa, podcasty i tipy budou k nalezení na oficiálním webu kampaně ZDE. Aktuality je možné sledovat také na Instagramu ZDE. Kampaň je financována z prostředků frakce Greens/EFA.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…